Историята на джинджифиловите бисквитки + рецепта - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на джинджифиловите бисквитки + рецепта
Автор: Peika.bg
Историята на джинджифиловите бисквитки + рецепта
Снимка: Unsplash

Джинджифиловите бисквитки, които изрязани в определени форми и декорирани с глазура, са се превърнали в един от символите на Коледа, имат дълга история. 

Ранна форма на джинджифилови бисквити може да бъде проследена до древните гърци и египтяни, които са ги използвали за церемониални цели.

Те се появяват в Европа, когато кръстоносците от 11-ти век донасят джинджифил от Близкия изток, за да могат готвачите на аристократите да експериментират с него. След като джинджифилът става достъпен и за обикновените хора, джинджифиловите бисквитки добиват огромна популярност.

Историята на джинджифиловите бисквитки + рецепта
Снимка: Unsplash

Ранната европейска рецепта за джинджифилови бисквити се състояла от смлени бадеми, престояла галета, розова вода, захар и естествено джинджифил. Получената паста се пресовала в дървени форми. Формите на бисквитите разказвали новините на деня- те представяли образите на нови крале, императори и кралици или религиозни символи. Готовите бисквити се украсявали със златна боя или бяла глазура, за да бъдат подчертани детайлите. 

През 16-ти век англичаните заменят галетата с брашно и добавят яйца и подсладители, което прави бисквитите по-леки. Бисквитите, вързани с панделка, били популярни на панаирите и при размяна се превръщали в знак на любов.

Днес джинджифиловите бисквити съдържат джинджифил и понякога канела, карамфил, индийско орехче, кардамон и анасон. Подслаждат се с кафява захар, меласа, светъл или тъмен царевичен сироп или мед. Изрязват се в най-различни форми- еленчета, звездички, човечета, чорапчета и т.н. От същото тесто се приготвят и джинджифиловите къщички, които са истинско произведение на изкуството. Джинджифиловата къща става популярна в Германия, след като Братя Грим публикуват своята колекция от приказки, включваща "Хензел и Гретел" през 19 век. 

Историята на джинджифиловите бисквитки + рецепта
Снимка: Unsplash

Добре е джинджифиловите бисквитки да се приготвят няколко дни преди Коледа, за да има време да омекнат и да станат по-приятни за хапване. Днешният неделен ден е много подходящ за това занимание. Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти: 

3 1/4 ч. брашно

1 с.л. канела

1 с.л. джинджифил

3/4 ч.л. сода за хляб

3/4 ч.л. карамфил

1/2 ч.л. индийско орехче

1/2 ч.л. сол

3/4 ч. масло

1/2 ч. кафява захар

1 яйце

1/2 ч. меласа или мед

1 1/2 ч.л. ванилия

За глазурата:

2 ч. пудра захар

2-3 с.л. прясно мляко

1/4 ч.л. ванилия

Начин на приготвяне:

Комбинирайте брашното, канелата, джинджифила, содата, карамфила, солта и индийското орехче. 

С помощта на миксер разбийте маслото и захарта. Добавете яйцето, меласата и ванилията. 

След това постепенно добавете брашното, като не спирате да разбърквате.

Разделете тестото на две части, увийте ги в найлоново фолио и приберете в хладилника за около 1 час.

Включете фурната да загрява на 180 градуса и разточете тестото върху набрашнена повърхност. Изрежете в желаните форми, наредете в тава върху хартия за печене и печете 8-10 минути.

Историята на джинджифиловите бисквитки + рецепта
Снимка: Unsplash

След като бисквитките са добре охладени, можете да започнете с декорирането. 

За глазурата, разбийте всички съставки с миксер. Ако е твърде течна, добавете още малко пудра захар, а пък ако е прекалено гъста- малко прясно мляко. Прехвърлете я в пош или найлоново пликче и развихрете въображението си. 

Другият популярен метод за декорация на джинджифилови бисквитки е с фондан. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин