Историята на фонтана Ди Треви - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на фонтана Ди Треви
Автор: Peika.bg
Историята на фонтана Ди Треви

Фонтанът Ди Треви е най-големият бароков фонтан и една от най-големите забележителности в Рим.

Името му произлиза от tre vie”, тъй като се намира на площад, свързващ три улици. Той е с височина 25,9 м и широчина 19,8 м. Скиците на фонтан ди Треви са били изготвени още през 1629 г., но строежът му започнал дълги години след това. С него се захванал Николо Салви, но когато и той починал през 1751 г. архитектурната забележителност отново останала незавършена. Едва през 1762 г. Ди Треви бил изграден окончателно от Джузепе Панини. Проектирането на монумента най-често се приписва на Бернини, но по-голямата заслуга за изграждането му има Никола Салви, на когото завършването на Ди Треви му отнема цели 20 години.

Интересен факт е, че вдясно от монумента е поставена мраморна ваза, чието място си личи, че не е там, но нейната история е много впечатляваща. Николо Салви бил упрекван постоянно от един бръснар, чийто салон се намирал на площада, че нещо не било наред с фонтана, както и че статуите биха стояли по-добре на друго място. В последствие, Салви сложил тази мраморна ваза пред бръснарницата и ако се застане точно зад нея се разбира, че тя скрива цялата гледка към Ди Треви.

Има множество легенди, свързани с Ди Треви, но най-популярната от тях е, че ако хвърлиш монета през рамо във водите му, един ден със сигурност пак ще се завърнеш в Рим. Добре познато е и правилото за „трите монети, хвърлени във фонтана”,  според което, ако някой хвърли две монети във фонтана, това ще му донесе нова любов, а три - брак или развод.

По-новата интерпретация на суеверието е, че е на късмет да се хвърлят три монети с дясната ръка през лявото рамо. Ежедневно във фонтана се изхвърлят около 3000 евро, които се събират през нощта, за нуждите на Рим. Фонтан ди Треви е успял да си спечели славата на забележително творение на бароковото изкуство. Той е истинско чудо от камък и вода, разположено между дворците от историческата част на Рим. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин