Историята на най-гъсто населеният остров в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на най-гъсто населеният остров в света
Автор: Peika.bg
Историята на най-гъсто населеният остров в света

Най-вероятно не сте чували за Санта Крус дел Ислоте – най-гъсто населеният остров в света.

Той е един от най-малките в архипелага Сан Бернардо и се намира край бреговете на Колумбия. Площта му е едва около 10 дка, но въпреки това на нея живеят над 1200 души, което се явява 4 пъти по-голяма гъстота от тази на хората в Манхатън.

Местните не разполагат с течаща вода, канализация и гробище, а токът е достъпен само по 4 часа на ден, защото се произвежда от генератор. Прясната вода пък се доставя от колумбийския флот веднъж на всеки 3 седмици.

Генераторът, произвеждащ ток на острова, работи само от 19:00 до 23:00 часа. Това е и времето, когато жителите гледат телевизия. Интересен факт е, че по време на големите футболни мачове, хората събират средства помежду си, за да купят бензин, с който генераторът да работи по-дълго.



Смята се, че преди около 150 години група рибари от крайбрежния град Бару попаднали на Санта Крус дел Ислоте в търсене на ново място за риболов и решили да се установят там, тъй като нямало комари – изключителна рядкост за този район от света.

Сега на територията на Санта Крус дел Ислоте има 90 къщи, два магазина, един ресторант, дискотека и училище, разположени на площ с размерите на футболно игрище и половина.

Мястото в Санта Крус дел Ислоте е толкова ограничено, че много от структурите се разширяват върху вода, а единственото неусвоено място в е голямо колкото половин тенис корт и то само защото приливът го залива.

Въпреки всички трудности и неудобства, хората, живеещи в Санта Крус дел Ислоте, описват живота си като тих и спокоен. На острова не съществуват насилие и престъпления и това е причината никой да не заключва дома си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин