Историята на зубрите, обитаващи Източните Родопи - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на зубрите, обитаващи Източните Родопи

Вече пет години зубри обитават Източните Родопи. Възстановяването на популацията на зубри в района започна през ноември 2013 година.

Тогава в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ в Източните Родопи бяха докарани първите пет животни от Германия. Въпреки първоначалните трудности и загубата на част от тях, зубрите успешно се адаптираха, а през юли 2015 г. се роди и зубърче – първото от столетия в Родопите. През следващите три години двойката възрастни се сдоби с още две малки зубърчета, което показва, че животните се чувстват добре в родопската природата.

През ноември 2017 година броят на европейските бизони в Източните Родопи нарасна с още две животни. Така стадото достигна седем животни. Новите попълнения са млади и са дарени от зоопарка в Зул, Германия. Увеличаването на стадото също бе съпътствано с емоции и непредвидени ситуации за членовете от екипа на По-диви Родопи.

Първоначалният план предвижда поетапно разширяване на оградата и събиране на животните. Нещата обаче поемат в неочаквана посока. За изненада на eкспертите младата женска показва признаци на разгонване доста по-рано, едва на 14 месеца. Обикновено зубрите достигат полова зрялост и започват да се размножават след 2-3-годишна възраст. Това не остава скрито за възрастния мъжки в съседство - Спиро, и той решава бързо да премахне прегради между него и новата му любов. След неколкократни неуспешни опити да достигне до нея по заобиколни пътища той взима радикални мерки и буквално събаря оградите помежду им. Така двете групи заживяват заедно по-рано от планираното и постепенно животните сформират една социална група. Зубрите живеят на стада, доминирани от най-възрастната и опитна женска.

Зубрите са световно засташен вид, ключов за отворените горски екосистеми и символ на завръщането на дивата природа в Европа. Европейският бизон е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен.

Европейският бизон, както е известен още зубърът, е изчезнал от дивата природа в България през Средновековието, а в Европа в началото на XX-ти век поради ловуване и загуба на местообитания. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус. През 60-те години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство Воден в Североизточна България.

Връщането на европейския бизон в Родопите е част от дейностите за възстановяване и опазване на дивата природа на Стария континент на европейската мрежа "Rewilding Europe", част от която са и "По-диви Родопи".

Снимки: Мехмед Пайтар

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин