Италиански град твърди: Истинският дядо Коледа е погребан тук - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Италиански град твърди: Истинският дядо Коледа е погребан тук
Автор: Peika.bg
Италиански град твърди: Истинският дядо Коледа е погребан тук
Снимка: pexels

Всеки знае, че Дядо Коледа ще обикаля в празничната нощ, ще се промушва през комини, ще изяде тонове бисквитки с мляко, ще оставя подаръци под елхите, а след това ще се завърне на Северния полюс с летящата си шейна.



Италиански град обаче претендира, че дядо Коледа лежи мъртъв под църква, кръстена на негово име, в пристанище в Южна Италия. Става въпрос за градчето Бари, което лансира тази версия за съдбата на белобрадия старец от близо 1000 години.

Свети Николай е световно признат за човека, вдъхновил легендата за Дядо Коледа. Той е известен още като Никлаус или Никола и е истински християнски светец, роден не в мразовития север, а в Мира, в днешна Турция.

Смята се, че свети Ник е роден около 270 г. пр.н.е. и умира 67 години по-късно. Той е бил почитан по Средиземноморието заради своята щедрост, особено в Бари. Може би затова през 1087 г. моряците от Бари откраднали костите му и ги пренесли в своя град.

Днес това, за което се твърди, че са останките на Свети Никола, почива в мир под базиликата "Сан Никола", най-голямата църква в Бари, където редовно го посещават християни от всички деноминации на религията от цял свят.

Местният герой

"Местните жители се гордеят, че градът им е популярен с три неща: вкусни миди, девствени плажове и Свети Никола", каза Антонио Палумбо, филмов режисьор от Бари, който е заснел документален филм за връзката на светеца с Дядо Коледа.

„Сред жителите на Бари има ясно изразено нежелание да се приеме историята за произхода на Дядо Коледа/Свети Ник, отчасти защото известният образ на белобрадия мъж в червено е измислен от американските търговци на газирани напитки“, твърди режисьорът.

"Дядо Коледа се възприема като чужденец, консуматорска фигура, внесена от Щатите, чието весело червено лице и кръгъл корем са създадени и използвани през 30-те години на миналия век от компания за безалкохолни напитки с рекламна цел, за да накарат семействата да купуват", заяви тя.

Местните жители, които пазят в портфейлите и колите си изображения и статуетки на Сан Никола за късмет, възприемат своя местен герой като много различен от Дядо Коледа.

"Ние почитаме нашия покровител Свети Никола, молим му се в трудни моменти, той бди над децата, младите жени, моряците и търговците", казва Мария Рита Мауро, ръководител на местния туристически офис.

"Той е нашият култ и ние не го възприемаме като Дядо Коледа, а просто като Сан Никола", добави Мауро.

Празненствата за деня на Свети Никола започват в Бари в нощта на 5 декември. Местните жители присъстват на римокатолическа меса на разсъмване на следващия ден, а след това се хранят с горещ шоколад, палачинки и пръчици пържена полента, наречени sgagliozze. Провеждат се улични концерти, докато статуята на Сан Никола дефилира през стария квартал до огромна коледна елха. Баровете и сладкарниците са отворени без прекъсване.

Тъй като Никола е и покровител на неомъжените жени, младите момичета, които си търсят съпруг, традиционно те се редят на опашка пред базиликата, молейки се за годеж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин