Иван Димов и неговото околосветско плаване за Гинес - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Иван Димов и неговото околосветско плаване за Гинес
Автор: Мария Ангелова

Иван Димов ще обиколи Земята през южните морета сам, с едва 5,18-метровата ветроходна яхта Мини. През есента на 2014 г. той ще отплава на пътешествие от над 28 000 мили и за около 233 дни (близо 8 месеца) най-близкото разстояние, на което ще се приближи до суша, е 200 мили.

Иван Димов ще поеме от бреговете край Франция през Атлантическия океан към Южните морета, след което ще направи пълна обиколка на земното кълбо, преминавайки през най-опасните точки за корабоплаването – Нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Хорн (Южна Америка) в Тихия Океан, за да се върне отново през Атлантическия океан на стартовата си точка.

По време на плаването той ще бъде сам на своята ветроходна яхта. Пътуването ще бъде заснемано от камери, пред които Иван ще разказва за приключението си.

Подготовката за рискованото приключение започва преди повече от 4 години, когато Иван решава, че ще осъществи мечтата на живота си, когато навърши 50 години. Той ще се храни със специална храна, за да издържи на физическото натоварване и да не се наложи в нито един момент да слезе на суша.

Иван Димов е български гражданин, който емигрира в Италия в началото на Прехода и в първите си години в чужбина е общ работник и строител. По-късно невероятната му биография продължава с изненадващи обрати, работа за министър-председателя на Великобритания и множество приключения с ветроходни яхти и катамарани - Атлантическия океан от Бахамите до Великобритания, Индийския океан от Мадагаскар до Бали и Средиземно море във всички посоки.

Ето какво разказа Иван Димов в интервю специално за Peika.bg:

- Как би се представил с пет думи?

- Аз търся моите пет думи от началото до края на своето пътешествие. Човек търси себе си цял живот.

- Какви са опасностите на това да си с 5-метрова яхта насред Южните морета?

- В общи линии опасностите са същите, каквито биха били и с 50-метрова яхта. Взел съм предпазни мерки, за да ги намаля максимално, имам инсталирани еърбеци отляво и отдясно на лодката, както и жироскоп.

- Какво те накара да се впуснеш в това приключение?

- За мен това не е точно приключение, а нещо нормално. Тази моя мечта се роди в момента, когато се качих за пръв път на лодка. Тогава бях на 7 години и всъщност я откраднах без ясната представа, че извършвам кражба, просто се качих на една лодка, както виждах, че правят всички останали, и потеглих. Намериха ме след три дни, гладен, обезводнен и уплашен. Оттогава насам живея с идеята за околосветско пътешествие. Вече четири години се подготвям сериозно за тази стъпка, преминавайки през много лишения и несгоди и ето, че моментът най-накрая настъпи.

- Ще бъдеш сам 8 месеца на борда на яхтата. Как се бори скуката в открито море?

- С работа. Ще бъде много ангажиран, за да върви всичко гладко. Това включва управлението на лодката и приготвянето на храна, преработването на морската вода в питейна, като се има предвид, че поради ограниченото пространство всичко това отнема много повече време от нормалното. Режимът, който съм предвидил за себе си е 12 часа работа, 4 часа почивка и 8 часа сън (на всеки два часа по един час сън).

- С какво ще се храниш по време на обиколката?

Храната ми е лиофилизирана (специален метод на изсушаване) и имам допълнителни хранителни добавки. Освен това, когато има възможност, ще ловя риба.

- С какво твоето постижение ще е уникално, за да бъде записано в рекордите на Гинес?

- Все още никой не е тръгвал с толкова малка лодка – едва 5 м и 18 см (или 17 стъпки). Имам намерението да подобря и рекорда за време, който за момента е 268 дни 19 часа 36 минути и 12 секунди като за целта трябва да развия средна скорост между 4 и 6 възела. Общото разстояние пък е 28 000 мили.

- Без какво никога не тръгваш на път?

- Не е едно единствено нещо, но основното, за което проверявам по най-много пъти, е наличието на вода.

- Къде е най-хубавата пейка с гледка?

- Мое любимо място с любима гледка е на брега на Тиренско море, централна Тоскана, има място, което се нарича Заливът на Барати. Когато имам време, обичам да седя там и да съзерцавам морето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин