Из Драгоманското блато по дървени мостчета - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из Драгоманското блато по дървени мостчета
Автор: Мария Ангелова

Важно (октомври, 2015 г.) През 2008 г. СДП Балкани и доброволци построиха в блатото дървени мостчета, които ви отвеждат при насекомоядни растения и красиви водни лилии. Като привърженици на екосъобразното строителство от сдружението използват необработена, безвредна дървесина. През годините, с доброволчески труд и дарения са ремонтирани повредени или изгорели части от мостчета. Дойде времето за ремонт и на последната част от тях, която след 7 години активно ползване изгни и стана опасна.

За да реновиране на мостчетата с нови и по-здрави материали, има планиран проект, за чието осъществяване са нужни 10 000 лв. Можете да се включите в кампанията на Сдружение за дива природа Балкани тук.

Имайте предвид, че информацията, която следва по-долу, е актуална към октомври 2012 г.

*

Или къде можете да се разходите навътре в блато по дървени мостчета, да видите хищно, носещо се по водата растение, да чуете птица, която мучи зловещо, и да наблюдавате с бинокъл от специална кула десетки видове птици

Едва ли ви е хрумвало следващата ви уикенд дестинация да е блато, особено ако под блато си представяте само тиня, жаби и папур. Драгоманското блато в такъв случай ще ви изненада – тук не само можете да видите множество интересни и уникални растения и животни, но и всичко е направено така, че посетителите да стигнат възможно най-близо и най-лесно до тях. По дървени мостчета можете да стигнете на половин километър навътре в блатото. Освен това има наблюдателна кула, от която качени на няколко метра над водата можете да наблюдавате с бинокъл птиците. Бинокъл можете да вземете от центъра „Драгоманско блато“, на около 1 км преди блатото. Навътре между тръстиките има и скривалище, от което можете да снимате обитателите му, докато сте на сантиметри от тях.

Птицата, която мучи

В блатото можете да видите над 200 вида птици (чапли, дроздове, патици, водни кокошки), някои от които застрашени. Причината за това разнообразие е, че оттук минава древният път на прелетните водни птици, наречен Виа Аристотелис. Един от най-интересните видове е големият воден бик. Той не е бозайник, който е нагазил до колене в блатото, както предполага името му, а птица, която се нарича така, защото по време на размножителния сезон издава подобен на мучене звук с много висока честота. С това „мучене“ напролет мъжкият привлича женските, като при тихо време можете да го чуете от 5 км. Освен това основна грижа на мъжкият е да си създаде възможно най-голям „харем“, като не връща нито една женска, която се е отзовала на вика му.

Хищното растение

Обещахме ви в Драгоманското блато да видите и хищно растение. Алдровандата е водно растение, което няма корени, а се носи по повърхността на блатото. Тя прави поредица от капани, подобни на мехурчета, в които улавя плячката си – ларви на насекоми и водни бълхи. Когато застудее и блатото замръзне, тя потъва на дъното, а през април отново изплува на повърхността.

Почти изгубеното блато

Въпреки че днес е една от най-добре поддържаните влажни зони в България, Драгоманското блато има не съвсем розова история. През 30-те години започва неговото пресушаване, като са направени 11 отводнителни канала и помпена станция. Това води до изчезването на редица видове, включително жеравите, алдровандата и водната лилия. В средата на 90-те години пресушаването е прекратено и започва възстановяването му от сдружение „Балкани“. Благодарение на техните усилия днес някои от птиците са се завърнали, а във водите на блатото отново можете да видите водна лилия. Площта му сега е около 300 хектара или колкото 480 футболни игрища.

Наоколо

По асфалтовия път от центъра за влажните зони към блатото, малко преди самото блато, погледнете отляво ограденото с мрежа пространство на склона на Чепън планина. Там се развъждат сухоземни костенурки. В самата планина също можете да видите застрашени видове и да направите поход до връх Петров кръст, откъдето се разкрива 360-градусова панорама към Витоша, Стара планина, Сливница и Сърбия.

Най-добро време

Най-доброто време да видите Драгоманското блато е месец май, когато всичко е зелено, а склоновете на Чепън планина се превръщат в истинска ботаническа градина с нацъфтели бадеми, лалета и още десетки редки видове. Хубавото е, че дори времето да е лошо, това си е направо бонус към посещението ви, защото водните обитатели са по-активни при дъжд.

Полезна информация 

Преди да тръгнете към Драгоман, обадете се в център „Драгоманско блато“, откъдето (с предварителна уговорка) ще ви посрещнат, ще ви разкажат за района и ще ви разведат. Ако сте с кола, трябва да влезете в Драгоман и да поемете по отбивката за Годеч (има табела), след което в края на улицата отляво ще видите центъра „Драгоманско блато“. На около 1 км оттам е и самото блато. Можете да стигнете до Драгоман също и с влак или автобус. 

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин