Избрано от българските травъл блогове - април - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове - април
Автор: Peika.bg
Избрано от българските травъл блогове - април
Снимка: Друми в думи

Вижте най-любопитното от българските блогове за арпил!

Почерпете вдъхновение от пътешествията на родните блогъри и изберете дестинация за своето пътуване-мечта!

Приятни виртуални и реални приключения!

The Life Nomadic: Стената на акулите и кокосовите раци в Туамоту

Стената на акулите

Откакто плаваме из атолите на Туамоту виждаме все повече и повече акули, но във Факарава те са знаменитости. Тук е едно от най-добрите места на планетата за наблюдаване и плуване с акули.

Туамоту са група атоли. Всеки атол представлява наниз от ниски коралови острови и рифове във формата на огърлица, обграждаща плитка синя лагуна, с вода преминаваща между островите, наречена „проход“. Някои проходи са плавателни, други не, затова някои лагуни са достъпни, други не. Тук, поради силните приливни течения, внасящи хранителни вещества в лагуната от океана, количеството риба е невероятно. Прохдите на атолите Туамоту са украсени с корали и изобилстват от морски животни, което ги прави едни от най-добрите места за гмуркане в света.

Избрано от българските травъл блогове - април
Снимка: TheLifeNomadik

Научете повече за пътешествието на Иво, Мира и 12-годишната Мая. Следете пътешествието с яхта по света на Life Nomadik тук.

*

Time2Travel: 3 идеи за пролетни екскурзии до Италия

Обожавам пролетта, защото обикновено тогава се активизирам и започвам да пътувам и да планувам пътуванията си през годината. Тази година не отстъпва на останалите и вече имам план да посетя Италия през Април месец. Ще ви разкажа за няколко супер идеи за екскурзии до Италия, които може да направите през пролетта и няма да съжалявате. В комбинация с това, че самолетните билети до тези дестинации започват от 9-10 евро на посока, смятам, че още преди да съм завършила текста, вече ще ровите за билети.

1. Неапол

Колкото и пъти да се сетя за Неапол сърцето ми леко подскача. Това е една от най-готините екскурзии до Италия, които съм имала и то по нялко прости причини. Бях с уникална компания, на уникално място с уникално време! Какво повече ти трябва. Неапол е един от най-големите градове в Италия, ако не се лъжа е трети по големина и предлага толкова много красоти, че ви съветвам да отидете там поне за 3 пълни дни, за да можете да минете поне през основните забележителности. Самият град съм запомнила, освен с историята и катакомбите и с мръсотията по улиците. За съжаление това е голям проблем там, но на фона на всичко останало няма да ви остави лош вкус в устата.

Избрано от българските травъл блогове - април
Снимка: Time2travel

За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.

*

Друми в думи: Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

И пак към Сакар

Да, мина месец от нашето посещение там, но картините, които видяхме, не избледняват, а емоциите, които изпитахме са все така силни.

Този път ще ви разкажа за един от най-големите долмени, открити в България – този, в местността Нъчеви чаири край Хлябово. Това беше и първият обект, който посетихме по време на нашето незабравимо посещение в Сакар планина.

Няма спор, Сакар планина е известна с многото си долмени – мегалитни некрополи от древни времена. При подготовката на посещението ни в Сакар и планиране на местата за посещение, достигнах до извода, че да отидеш на екскурзия в Сакар и да не видиш долмен е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата.

Ето защо, казах си, трябва да посетим поне един долмен. Съдбата, разбира се, ни помогна, а и многото питане, в резултат на което местните хора ни упътиха към един от най-големите, най-запазените и същевременно най-лесно достъпни долмени край село Хлябово – долменът в близката до Хлябово местност Нъчеви Чаири.

Избрано от българските травъл блогове - април
Снимка: Друми в думи

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.

*

Магията на пътуването: Как да видим и снимаме Северното сияние в Исландия

Да станем свидетели на Северното сияние беше мечта за нас, още откакто бяхме чули за него в детските си години. След внимателни проучвания кога и как можем да го видим, накрая успяхме да комбинираме Сиянието с едно пътешествие до Исландия (третият ни сериозен напън да посетим тази страна). Така че пътуването ни из Исландия вече си имаше една задължителна “спирка” – независимо колко е трудно да повлияеш или да предскажеш дали ще бъде включена тя в маршрута ти.

Искаме да споделим всички практически детайли от нашето преживяване с Аурора Бореалис. Това включва как да забележим Сиянието, как да го наблюдаваме и как да го заснемем. От 6 нощи на острова, успяхме да го видим в една. Пожелаваме ви да имате повече възможности да преживеете Северното сияние.

Кога можем да видим Аурора Бореалис?

Трябва да са изпълнени три условия, за да е възможно да видим Северното сияние:

1. Пълна тъмнина – няма как да видим Аурора ако небето не е напълно тъмно. Така че месеците от септември до средата на април остават в уравнението, а останалите ги изхвърляме. Денем през зимните месеци също отпада като вариант. Ако има някаква естествена светлина, няма как да видим Северното сияние. Градски светлини и всякакви, произведени от човека, не влияят на Аурора, но могат сериозно да затруднят очите ни в различаването ѝ.

Приключенията на Бистра и Наце можете да следите в блога им Магията на пътуването тук.

*

Itinerariumvitae:Мантон на лимоните (Лазурен бряг 2016, Част 1)

Разходка между две държави

Избрано от българските травъл блогове - април
Снимка: Itinerariumvitae

Трудно е да се определи дали Мантон прилича повече на френски или на италиански град. Олющените цветни сгради и джелатериите в центъра са същите като в Лигурия, докато многобройните спретнати фризьорски салони и хората с малки кученца по тротоарите не оставят съмнение за това, към коя държава принадлежи днес градът. Но като повечето италиански и френски градове, Мантон и нещата, които могат да се видят тук нито за миг не бива да се подценява. Идеята да го разгледаме „ей така, между другото, вечер преди лягане“ доведе до това, че успяхме да видим съвсем малко от него. Единствената ни по-дълга разходка, започна в градините Jardins Biovès, от двете страни на които са паралелните улици Avenue de Verdun и Avenue Boyer. От едната страна се редят малко овехтели, но все още красиви хотели, а от другата – жилищни сгради, магазини и заведения. А по средата тече животът на хората, спокойно седнали на пейките сред цветните лехи, скулптурите на голи жени и малките фонтани. Деца, гълъби и едно усещане за безметежност. В края на градините, на отсрещния тротоар се е разположило бялото Казио Бариер Ментон (Casino Barrière Menton), а съвсем подходящо по диагонал се намира англиканска църква на име Свети Джон. От тук ни остава да тръгнем единствено по широкия булевард Avenue Félix Faure, който заедно с по-малките улици, които го пресичат, изгражда мрежа от магазини, хотели, барове и ресторанти. Когато авенюто свършва, ни очаква кокетен площад с неизменните за френските градове въртележки с кончета, а зад него започват малките улички на стария град. Времето тук тече по различен начин и единствено лъчите, които правят оранжевото и жълтото на къщите по-наситени, могат да подскажат, че следобедът се превръща във вечер. Пътят води към морето и крайбрежната алея, където се издига крепостната кула от 17-и век, днес известна като Bastion Museum. Артистът Жан Кокто, който прекарва в Мантон значително време, е зает с реставрацията на крепостта, превръщайки я в изложбено пространство за творбите си. От стълбите, водещи към кулата, се разлива гледката към цветните сгради, потъващи в прегръдките на планинските хълмове. И всичко това се случва под звуците на разбиващи се в прибоя вълни. 

Деница Стоянова е автор на прекрасния блог за пътешествия Itinerariumvitae.com

*

Magic Kervan Ломбок – райски плажове и среднощна битка с шайка разбойници

Селонг Беланак

24.08

Събуждаме се рано, рано, преди туристите и ресторантьорите да са довтасали. Лагерът е събран набързо, но странно стомашно неразположение ме събаря. Успявам да се закрепя чак на обяд. Обратно в пристанището, където се заемаме да търсим шофьор на камион,който да ни качи без да плащаме в кораба. Докато Цветин се увърта около камионите един човек директно се предлага сам и така успяваме дасе качим на ферибота „на стоп“. 

Отделяме се от брега и магичните храмове, цветята, уханните пръчици и ритуалите на Бали остават назад. Нови неизследвани от нас земи на хоризонта …

Ломбок на хоризонта

Пътуването ще трае към четири часа. Морето е бурно и ферибота потъва и се изкачва вълна след вълна. Продавачки на кафе, нудъли и чипсове обикалят палубите с кошници на главите си и настоятелно убеждават пътниците да си купят това-онова.

Избрано от българските травъл блогове - април
Снимка: Magic Kervan

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин