Избрано от българските травъл блогове - август 2018 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове - август 2018 г.
Автор: Peika.bg
Избрано от българските травъл блогове - август 2018 г.
Снимка: Life Tasting Blog

Най-летният месец вече е зад гърба ни. Нека обаче да видим какво са ни оставили българските травъл блогъри!

Почерпете се с идеи за пътешествия в България и по света!

Тефтерчето на един Пътешественик: Пещера Ухловица – един от подземните дворци на Западни Родопи

Ако трябва да посоча една любима пещера у нас, то моят фаворит ще бъде един от подземните дворци на Западни Родопи – пещера Ухловица. Посетили сме немалко пещери в България и всяка пленява по свой начин. Ако сте почитатели на пещерния туризъм, то дори със сигурност виждате и много повече детайли от обикновения посетител. Както всяка друга пещера и тази може да се похвали с възрастта си, куп многомилионни образувания, интересна история и много други явни и не чудати форми.

Бях тук за първи път през 2010г. Още при първото ми посещение бях запленена от чудните форми и вълнуващия достъп до най-пазени тайни на Ухловица. Тази година си ги припомних. Бях забравила красотите в деатйли, но помнех спомена за нещо грандиозно и възхитително, който беше останал у мен. Днес е време да ви пренеса за малко в нея, да ви разкажа част от видяното и да споделя възхищението си, като част от нейните тайни ще оставя да откриете сами.

Пещерата се намира в местността Сините вирове, на 3км североизточно от село Могилица и на около 30 км югозападно от Смолян. Името ѝ идва от името на нощна граблива птица „улулица“ – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата. Открита е през 1967 г., но е официално отворена за посещения на 8-ми Септември 1984г.

За още свежи пътешествия последвайте блога Тефтерчето на един Пътешественик на Надежда Серафимова за вдъхновение през лято и зима!

*

LifeTasting: Лазурно в Ница

Ако някой ми беше казал, че ще се върна в Ница за трети път, едва ли щях да повярвам. Най- малкото, никога не съм си го поставяла за цел. Но Ница освен чудесна отправна точка за обиколка на Прованс, изходна такава за посещение на Корсика, е и чудесно място за дълъг уикенд, особено пък такъв по женски!

Поради някаква причина Ница не ми излизаше от главата цяла зима. Лазурното синьо, белите камъни на плажа, уличките на стария град, уютните тесни заведения, пазара... усещах че ме викат и че е дошло време да се върна.
И така с Елица се отправихме към Лазурния бряг само с ръчен багаж, без големи планове и с много настроение.
Различното от последното ми посещение тук беше повечето охрана /след атентата през 2016та/, понаученият от французите английски /стават все по- добри;) и по- малкото руснаци сред туристите /оле!/
Всичко друго си беше същото- красив, очарователен, спокоен град.
 
Ето и моите любими места /неща/ в Ница, които правят преживянането в града пълноценно:
 
Крайбрежната алея- Promenade des Anglais 
Променадата или в превод място за разходка. Алеята минава по продължение на целия град, от пристанището до летището, от едната страна е морето с каменистите му бели плажове, а от другата стари хотели и красиви светли сгради. Животът на крайбрежната не спира- колела, ролери, туристи, младежи, влюбени седнали по сините пейки, възрастни дами, отиващи на плаж. Тук има всичко. Можеш да се разхождаш, а можеш и просто да поседнеш, за да гледаш морето и живота край него.
 
Избрано от българските травъл блогове - август 2018 г.
Снимка: Life Tasting Blog

Не пропускайте пътешествията в блога Life Tasting.

*

Магията на пътуването: Рая в Мексико си има име - казва се лагуна Бакалар

Да имаш отворен маршрут за пътуване и да нямаш фиксирани твърди планове има своите силни предимства. Например винаги можеш да включиш място, което някой те е препоръчал преди няколко дни. Тази история е пример за това как да бъдеш отворен и гъвкав и да слушаш съвети на пътешественици и местни може да те доведе до най-яркия спомен в твоето пътуване.

Имайки на разположение само 2 месеца в Централна Америка, знаехме, че дори полуостров Юкатан в Мексико е невъзможно да бъде напълно обстойно изследван за това време. Но хей, ние не сме тук, за да покрием изцяло даден район или да отмятаме места от списъци. Така че от втория ден в Мексико, когато пътувахме на стоп от сенота Ик Кил до Валядолид, след като посетихме Чичен Ица, имахме ново място наум.

Лагуна Бакалар. В книгата ни пътеводител пишеше, че е хубаво и спокойно, но снимка ни заплени. Показаха ни я хората, които ни качиха в колата си. Приличаше на малко рай по време на невероятен изгрев. Така че бяхме сигурни, че ще направим всичко, за да поставим това място в нашия маршрут.

И вече сме тук, в град Бакалар, в очарователна стая в къщурка с покрив от палмови листа в къмпинг с изглед към прекрасната лагуна. Откакто сме пристигнали, сме се наслаждавали на хармония, пъстри гледки и на простото щастие.

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

*

Друми в думи: Тракийска куполна гробница край Поморие
почти скрита, малко известна и много интересна

Като дете съм прекарвала толкова много летни дни край Поморие, но не съм и подозирала тогава за Тракийската куполна гробница там… Преди известно време научихме за гробницата и си обещахме да я посетим при първа възможност.

Възможността (не случайно) ни се откри в началото на тазгодишната лятна отпуска. Как ли? Имаме навик като се запътим за морето да планираме посещения до няколко интересни места по път и наблизо. Е, тази година беше ред на тракийската гробница край Поморие.

Къде се намира

Гробницата се намира край Поморие и е една от най-големите по нашите земи. Отбивката към нея е малко преди Поморие в ляво от шосето точно преди аква парка, ако идвате откъм Бургас. Като завиете (внимавайте, че не е много удобен този завой, а има и доста движение лятото), тръгвате по тесен път през овощни градини и не след дълго се озовавате на малък паркинг, вдясно от който се намира гробницата. Има табелки, няма опасност да я изпуснете. Само отбивката вляво от главното шосе е особен момент, тъй като там не е добре обозначено.

С какво е интересна тракийската гробница край Поморие

Датирана е 2-3-ти век – времето на римската епоха по нашите земи. Гробницата представлява голямо кръгло помещение с диаметър около 12 метра и дебела куха колона в средата, до което води дълъг около 22 метра коридор – дромос.

Избрано от българските травъл блогове - август 2018 г.
Снимка: Друми в думи

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.

* 

MagicKervan: Императорско шумолене на коприна в Сеул
и напускането на една любима лодка-дом

Следващите дни работата по „Алабама“ продължава. Местим я за седмица на сух док, да я боядисат и да ѝ поправят пропелера. През това време Уинди ни взима стаи в приятен мотел, в близост до дока, в региона на Гиджанг (Gijang). Това ни действа страхотно. Най-сетне душ и отопление. Повечето хора от екипажа продължават да работят на лодката през деня, а аз и Себастиян се отдаваме на изследване на околностите.

Наблизо има интересен пазар за риба, водорасли и морски деликатеси. Водораслите се продават на големи купчини, като се предлагат всевъзможни разновидности.

Продавачки на водорасли

Не далеч от Гиджанг е и известният храм Хедон Уонгунса (Haedong Yonggunsa),един от малкото храмове в Корея, построен на морското крайбрежие, а не в планина. Там се стичат десетки хора, заради вярването, че Гуан Ин, богинята на състраданието, изпълнява всички молби, ако ѝ се помолиш тук. Също така има и лечебен извор в пещера под земята. Недалеч от храма се намира океанографският музей, пълен с интересни интерактивни занимания, така че и там си губим няколко часа.

Избрано от българските травъл блогове - август 2018 г.
Снимка: MagicKervan

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.

*

Time2Travel: Езерото Комо – Роудтрип за един ден

Сутринта започна от рано, защото не искахме да губим време и тръгнахме към първата спирка от маршрута. Градчето Lecco, което се намира на езерото горе долу от другата страна на градчето Комо. От Милано ни отне по-малко от час да стигнем до там, благодарение на готината кола, която си взехме. За услугата, която ползвахме ще ви разкажа малко по-късно, защото определено трябва да ги похваля.

Така с лекота се добрахме до Lecco, което се оказа доста голямо градче точно на крайбрежието на езерото. Останахме изненадани, защото повече сме слушали за малките китни сгушени градчета по крайбрежието, но това беше по-различно.

Също толкова красиво и живописно, но различно от останалите. Беше разположено в подножието на много високи, почти отвесни скали, които го обграждаха от всички страни. Именно това го правеше толкова красиво. Самият град не разгледахме, защото не ни се стори много впечатляващ, но отделихме повечко време на крайбрежната му улица и алея. Разходихме се по нея и естествено направих няколко снимки.

След това продължихме по план към следващите градчета, като най-важната междинна спирка беше градчето Bellagio. Преди да тръгнем от Lecco, спряхме и от другата страна на градчето (то обхващаше езерото и нямаше как да не го снимам от всички гледни точки).

Избрано от българските травъл блогове - август 2018 г.
Снимка: Time2travel

За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин