Избрано от българските травъл блогове – февруари - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове – февруари
Автор: Peika.bg
Избрано от българските травъл блогове – февруари

През този месец Peika.bg има нови приятели - блогове за пътешествия!

Разберете кои са те. Вижте техните истории и пътешествайте.

Открийте своите места, които да посетите още през следващия месец!

Магията на пътуването: Най-романтичните нестандартни дестинации в Европа

Ние вярваме напълно в твърдението, че истинската романтика можем да открием навсякъде, тъй като тя се носи от самите хора.

Докато на някои места усещаме, че романтиката е във вихъра си, то други места направо ѝ пречат. Посетили сме много от известните най-романтични дестинации в Европа, повечето от които заслужават това определение. Но също така сме посетили и много неизвестни и нестандартни за романтиците места, които доказано подпомогнаха романтичната атмосфера и нашите преживявания, точно както правят и “клише” дестинациите.

Февруари нахлу с романтичните си нотки навсякъде, затова решихме да покажем някой от най-романтичните места, за които не сме подозирали, че са толкова романтични изобщо. Някои от тях може да са ви непознати, а други – твърде добре известни. И не забравяйте – романтиката е вътре във вас, в партньора ви и помежду ви!

Черна гора, Будва

Поехме на импровизирана в последния момент обиколка из Балканите с кола и една от първите ни спирки в Черна гора ни заплени със слънчевата си есен. Крепостта Стари Бар приветства уморените ни тела със стабилно изкачване по стълби и и руини и романтични гледки към планината и залеза над Адриатическо море. Любовта е на пътя!

Приключенията на Бистра и Наце можете да следите в блога им Магията на пътуването тук.
***

Друми в думи: Елешнишки манастир „Света Богородица“

Това беше поредната неделя, която посветихме на разходки по софийските манастири. Времето беше чудесно за разходка – след толкова много сняг и дълго задържал се студ, имаше няколко сияйни и необичайно топли за сезона дни, като за късмет, тези дни се случиха през уикенда ? .

Един от манастирите, които посетихме беше Елешнишкият манастир, още един от Софийската Света гора.

Накратко за историята на манастира

Според надписа върху една мраморна плоча до входа на манастира, той е основан през 13-14-ти век. Първото му местонахождение е било на 2 километра югоизточно от сегашното. Бил е девически манастир. В резултат на свлачища този първи манастир се разрушава и монахините се преместват на мястото, където тази света обител се намира и до днес.

Със споменатите свлачища, за съжаление, не приключват бедите на Елешнишкия манастир. През 1793 година манастирът е разрушен от кърджалиите. Възстановен е през 1820 година с ремонтирането църквата и построяването на нови стопански сгради. През периода 1848-1862 година една от сградите на манастира, запазила се и до днес, макар и в много лошо състояние, е превърната в килийно училище. По това време Елешнишкият манастир е важен книжовен и духовен център.

Избрано от българските травъл блогове – февруари
Снимка: Друми в думи

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.
***

Time2Travel: 12 места, които ни карат да бъдем горди, че живеем в България!

През изминалата година имах възможността и удоволствието да посетя изключително много места, както в България, така и в Европа и реших да направя една равносметка на това, което успя да ме направи изключително горда, че живея в нашата прекрасна родина. Много често чувам хора да говорят негативно за България, че сме последна дупка на кавала и други подобни, но много малко от тях познават нашата страна истински. Обременена с голямата ми страст – Археологията и любовта ми към пътуването реших да съставя скромен списък на няколко места, които всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си и да бъде горд, че те са свързани с нашата история! И отново повтарям това е само една много малка част! 

1. Плиска

Плиска е едно от местата, които задължително абсолютно всеки българин трябва да посети минимум един път в живота. Това е мястото, от което започва нашата държавност и мястото, което ни е обединило като народ преди повече от 1300 години. Плиска е символа на една от най-могъщите държави в Средновековието и е поставила основите на последващите велики моменти в историята на България. Градът е огромен и в момента е археологически резерват с много запазени в основи постройки. Хубавото е, че разкопките продължават всяка година и непрекъснато излизат нови и нови неща.

Избрано от българските травъл блогове – февруари
Снимка: Time2travel


За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.
***

Itinerariumvitae: Един ден в Исландия: Reykholt, Deildartunguhver и Borg á Mýrum

Започвам по обратен на заглавието ред, а именно с фермата Borg á Mýrum, защото тя е най-близо до Рейкявик – едва на 70 км. от столицата и на по-малко от километър от Borgarnes, в който може да се направи кратка пауза и да се разгледа Landnámssetur Íslands/The Settlement Center. Музеят разказва историята на първите заселници на острова, а най-известният от тях в западната част на Исландия е Skallagrímr Kveldúlfsson, чийто мотив да напусне Норвегия е идентичен с този на повечето „първи исландци“. Ето какво се случва: брат му Þorolfr е убит по нареждане на Harald Hårfagre, който обединява цяла Норвегия и става първият владетел, получил титлата крал, успявайки да подчини и/или убие останалите ярлове. Skalla-Grímr (skalla = плешив) и баща му Kveldúlfr (kveldúlfr = нощен вълк) искат компенсация от краля, но след като той им отказва, му отмъщават, нападайки един от неговите кораби и избивайки предполагаемите убийци, включително няколко братовчеди на Harald. Единственият изход е бягството по море, което Kveldúlfr не преживява, но преди да умре съветва сина си да хвърли през борда ковчега му и да се засели там, където после бъде изхвърлен на брега. Skalla-Grímr го намира в областта Mýrar, близо до Borg, обявява земята за своя и построява първата ферма на това място. По-известен от бащата става синът Egill Skallagrímsson – пъво поколение исландски фермер, воин и поет, живял през 10-и век. Същият е герой от едноименната сага Egil’s Saga, написана в периода 1220-1240 година. За Egill  се знае, че за пръв път написва поема на 3, а на 7 за първ път убива друго дете, излъгало го в игра, забивайки брадва в черепа му. 

Избрано от българските травъл блогове – февруари
Снимка: Itinerariumvitae

Приказните приключения на Деница, можете да откриете в нейния блог Itinerariumvitae. 
***

Magic Kervan: Древни светилища, кормене на пилета и опасни вулкани из Централна Ява

Мистичната Ява

25.06 

 Продължаваме към следващия град Вонособо (Wonosobo) на 25 км, където ни очаква хоста ни от couchsurfing.org. Качва ни симпатичен мъж с лека кола и след час сме в центъра на градчето. Откакто навлязохме в Централна Ява ни прави впечатление, че градчетата са много поддържани и чисти. Изглеждат по-скоро като малайзийски, отколкото като индонезийски. Има паркове и градинки, нещо нетипично за повечето градове, през които минахме. На площада ни чака Ема, която обаче трябва да ходи на работа, така че директно ни упътва как да стигнем до тях с маршрутка. Къщата й е в приятно селце на 5 км от града. Всички пътници и шофьора вече знаят накъде сме тръгнали. Ема е известна с многото си гости чужденци. В къщата ни очаква майка й, която въпреки постенето най-загрижено ни сервира чай и сладки. Следобедът прекарваме в близкия интернет клуб, чакайки постенето да свърши в шест.

Избрано от българските травъл блогове – февруари
Снимка: Magic Kervan

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.
***

The Life Nomadik: Тихоокеански преход. Ден 18, 19, 20, 21, 22 и 23

Ден 18

15-05-2016г. – S 09 21 ’50’ ‘W 127 05’ 28 “ oостават 690 NM, GPS посока 265, вятър E 8-10 възела, облачно, температура на въздуха 28 ° С

Спокойно море. Напредваме бавно с 3-4 възела. Няма риба.

Правя нещо като мусака с картофи и телешко варено от консерва за обяд. Щеше да е добре, ако имахме пресни плодове и зеленчуци. Прясно месо. Почти нищо не е останало за ядене, освен консерви и сухи храни (макарони, ориз, брашно). Голяма част от стоте яйца, които купихме в Галапагос се развалиха, въпреки че ги съхраняваме в хладилника. Мисля, че половината бяха развалени още като ги купихме. Кой знае колко време са пътували преди да пристигнат в малкото магазинче на о. Изабела.

Свежите продукти свършиха само след около 10 дни плаване, с изключение на картофите. Добре, че обичаме картофи. Но и те започват да се развалят- меки, сбръчкани, с тъмни петна- няколко се разсмърдяха ужасно и ги метнахме в океана. 

Избрано от българските травъл блогове – февруари
Снимка: TheLifeNomadik

Научете повече за пътешествието на Иво, Мира и 12-годишната Мая. Следете пътешествието с яхта по света на Life Nomadik тук.
***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин