Избрано от българските травъл блогове - май - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове - май
Автор: Peika.bg
Избрано от българските травъл блогове - май

Най-доброто четиво за уикенда

 

Почерпете вдъхновение от пътешествията на другите, сбъднете собственото си пътуване-мечта!

Интересни разкази, случки и съвети от блоговете на българските пътешественици през май:

Life Tasting: Исландия – дива и красива

41918

Ферма от около 1940 г. До 70-те години хората в този район почти не са имали контакт с външния свят, тъй като са били заобиколени от ледникови реки и е трябвало да са напълно самодостатъчни.

Когато приятелката ни Цвета ни каза, че ще прекара в Исландия част от лятната си ваканция преди няколко години, възкликнахме дружно- Исландия, как се сети за нея? Истината е, че северният остров никога не е бил в топ дестинациите ни за посещение. Но... така беше докато не видяхме нейните снимки и не научихме повече за страната. Разнообразието на природните дадености и впечатляващи гледки е огромно и макар да сме свикнали да свързваме определението екзотично с палми и бели плажове, то всъщност важи с пълна сила за гейзери, скоростни водопади, айсберги и къщички в хълмовете.

Защо ни е да горим въглища, когато си имаме огън? Това е мотото, което ще видите заедно със снимки на ледници и вулкани при пристигането на летището в Рейкявик.

Исландия, земя на огън и лед, удивява не само с природните си противоречия и красотата си, с безбройните си водопади, ледници и топли минерални извори, с бели летни нощи и черни зимни дни, с врящи кални извори и изригващи гейзери, с лунни каменни пейзажи от застинали вулканични камъни и исрящо зелени безкраи. Исландците изглеждат изключитено спокойни и щастливи. Те се гордеят със своята страна, правят всичко възможно да запазят уникалната природа на този малък остров.

Някъде прочетохме, че Исландия произвежда 5 пъти повече енергия от колкото е нужна за домашна консумация. Почти цялата енергия е от възобновяеми ресурси - около 75% от хидроенергия и 25% от геотермална.

Следете пътешествията на Елица и Валентина в блога им Life Tasting тук.

***

Life Nomadik: Танцуващата брада на капитан Иво

Не спирайте да се усмихвате, докато ние си плаваме, призовават пътешествениците от блога The Life Nomadik!

Достигнахме първата си цел в Патреон и както ви обещахме, отбелязваме случая с това специално видео! Поздрав за всички тези прекрасни хора, които ни подкрепят! Благодарим ви и дано ви донесем усмивки с "Танцуващата Брада на Капитан Иво"- нечовешка, неповторима, непобедима!

Научете повече за пътешествието на Иво, Мира и 12-годишната Мая. Следете пътешествието с яхта по света на Life Nomadik тук.

***

Magic Kervan: Златния триъгълник, на гости при магьосника и на брега на Меконг – реката, която лежи на сърцата ни

Млада двойка ни взима до разклона за следващото място, което искаме да посетим – Ме Салонг (Mae Salong). Те самите бяха тръгнали към Чинг Рай (Chiang Rai), основният град на севера, които и ние ще посетим след ден-два. Но първо искаме да разгледаме села на планински племена. По принцип туристическите агенции водят туристите на определени спотове, където има вход за селото, пълно е със сергии за сувенири, плащаш за всяка снимки и въобще е неавтентично, тип зоопарк преживяване.

Местните са се нагиздили с костюми, които носят само за празници и е много комерсиално. Нашият план е да се забием по планините и да попаднем на истински, нетуристически села. Самата област Ме Салонг е интересна, защото е обитавана главно от китайци избягали 50-те години от компартията в Китай, както и от други племена. Младата двойка решават да се отклонят от главния път и да ни закарат направо до село Ме Салонг, като през целия път не спират да ни черпят с чипс и сокове.

В селото атмосферата е много интересна. Чувстваме се сякаш отново сме в южен Китай. По главната улица всички къщи са с червени фенери и надписи за пролетния фестивал (китайската нова година), окачени около входните врати. В магазините се продават десетки видове зелен и улонг чай. В ресторантите ястията са китайски. От телевизорите се чува китайска реч и типичните лелки с къси коси и елечета продават китайски стоки. В центъра има и пазар на племето Ака (Akha), слезли от околните хълмове да продават странни грудки, бобове, мед, сувенири за туристи.

41921

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп из Индия на Магическия керван тук.

***

Cycle Americas: Куба през крив макарон

Най-накрая идва и развръзката по въпроса с Куба. Днес посолството отваря врати за посетители в 10 ч. Разкарваме се до там пеш, времето е чудно, а и няма да мислим колелата, докато сме вътре.

Най-накрая заставаме на прага на решителния момент в пътуването ни на юг по източния бряг. От другата страна на решетката стоят две окаяно изглеждащи типчета, които се явяват някаква охрана, явно. Слав започва да им обяснява на дълго и на широко, че сме пътешественици на колела от България, че сме тръгнали от Аляска, че проекта....... Единят чичо го прекъсва и казва, че нещо сме се объркали и не могат да ни помогнат, тук се давали само визи. Намесвам се и казвам, че точно визи ни трябват и друго не търсим от тях. Вратата се отваря.

Идва един чичо да ни вземе апликациите. Обясняваме му, че случаят ни е различен и няма какво да покажем относно самолетните билети, които се изискват. Казваме му, че нямаме пари за билети, но ако имаме визи можем просто да помолим някой грозно богат човек да ни качи на яхтата си и да ни метне от другата страна. Не, рече и отсече, това с морския стоп въобще не му звучи достатъчно сериозно и без билети, няма визи. Щом сме толкова бедни българи, но искаме да отидем в Куба, да сме се пробвали от Мексико, от там може и да е по-евтино.

Жалко, това изначава, че Куба отпада, като дестинация в нашето пътуване засега. Наистина много жалко, така се бяхме наточили да посетим Куба, но в този случай не си заслужава, ще похарчим двойно повече пари, от колкото сме похарчили до момента само за месец, даже по-скъпо ще излезне.

Отиваме до един парк, за да пуснем един гълъб към Куба, от мъка.
Връщаме се, приготвяме вечеря за домакините ни, а Ашли допринася с десерта. Много вкусна вечеря и хубава вечер в столицата. След добра визита сме готови да потегляме утре.

41919

Научете повече за експедицията Cycle Americas. Следете пътешествието с велосипеди из Северна и Южна Америка Cycle Americas тук.

***

Roving Snails: Духът на Гоа

Половин година и безброй превозни средства по-късно се озоваваме на шумящия бряг на Индийския океан.

41920

Късно през мусонния сезон е, въздухът е влажен и стените на колониалните сгради са плесенясали и пропити с влага. Потта се стича на струи по телата ни, но ние сме си доволни сред лепкавата жега и обилния дъжд. Точно такова трябва да е едно тропическо пътуване. Джак си свива цигара – четиринадесетата му за деня. После поглежда навън през балкона с блажена усмивка. Празната улица долу е напълно спокойна – само няколко дружелюбни кучета махат с опашки и дишат тежко, изплезили лепкави езици под поклащащите се кокосови палми. Извън туристическия сезон Арамбол е по-чаровен от всякога. Пъстри птички пеят песни и във въздуха се носят аромати на тропически плодове и хашиш. Мусонът още не си е тръгнал изцяло. Небето редува сиви и сини краски, а вълните туристи или броят дните до полета си, или тъкмо си резервират дълги пътувания с влак на юг от Хималаите.

– Толкова е пусто, мудно и тихо. Спокойно и... скучно, – коментира Джак. – И сега какво правим? – завършва той с любимия си реторичен въпрос.

Но наблюдението му не е съвсем вярно. До нас седи Даря, момиче от Мумбай, израснало в Арамбол, и тя представлява еталонът за бушуваща енергия, която не познава тишината и спокойствието и във всеки момент крои нещо за правене – дали ще е посещение на някой купон, или среща с някои приятели, или взимане на някои наркотици...

Научете повече за пътешествието на Борис, Марта и котката Бурма. Следете пътешествията на Roving Snails тук.

***

Магията на пътуването: С кола по пътищата на Нова Зеландия

Думите не ни стигат да опишем красотата и мощта на природата в Нова Зеландия. Затова заснехме моменти от нашето едномесечно пътешествие с кола по знайни и незнайни пътища и сега ги споделяме с вас!

Докато шофирахме от лявата страна на пътя, изминахме 5541км. За практически подробности и вдъхновяващи снимки, можете да хвърлите око на маршрута ни. Не забравяйте да си почивате от возенето с по някой пикник или разходка.

А сега една тайна: Идеята за книгата Магията на пътуването: Последвай местните се роди някъде по тези пътища!

Представяме ви видеото от нашата обиколка с кола по приказните пътища на Нова Зеландия…

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин