Избрано от българските травъл блогове - септември - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове - септември
Автор: Михаела Стоянова
Избрано от българските травъл блогове - септември

Най-доброто четиво за уикенда

Почерпете вдъхновение от пътешествията на другите, сбъднете собственото си пътуване-мечта! 

Интересни разкази, случки и съвети от блоговете на българските пътешественици през септември:

Travelproof Without Roof: Амазония - среща с непознатото (Част 1)

Да пътуваш до един град в джунглата осем дни с кораб си е същинско приключение, но това, което го правеше още по-голямо, бе, че отидохме в Икитос без никакъв план, без никаква идея. Известно ни беше, че няма да можем да си позволим лукса, да си наемем екскурзовод, който да ни развежда из тайнствената Амазония, тъй като това щеше да ни струва около 600 долара. Другата ни възможност за доближаване до джунглата бе да отседнем в къща за гости извън града, но това също ни се видя скъпо.

Икитос не ни се понрави много, освен с евтината стая с вентилатор, с която се бяхме сдобили. Очаквахме да срещнем нещо необичайно в града, тъй като до него няма път. Половинмилионният град се оказа също толкова шумен и отблъскващ, колкото всички големи градове в Перу.

Не го удостоихме с внимание и още на следващия ден, заминахме занякъде. От Икитос тръгва път до близкия град Наута и затова решихме, че ще си харесаме нещо по пътя и ще спрем да му се насладим.

 

 

Избрано от българските травъл блогове - септември

Избрано от българските травъл блогове - септември

Прочетете за още приключения на Пламена и Антон тук

***

Тhe Life Nomadic: Приключения в Баньос

Най- екстремно-приключенската дестинация в Еквадор е без съмнение Баньос- град в централната част на страната. „Врата към Амазонка“, Баньос е последният голям планински град точно на ръба на амазонската джунгла и основен туристически център.

Туристи, бакпакъри и търсачи на силни усещания и екстрамни спортове от цял свят прииждат тук ежедневно привлечени от приказната красота на зелените планини, реки и водопади, както и от всички екстремни спортове и приключения, които този терен предоставя. Планинско колоездене, рафтинг, бънджи скокове, туризъм, конна езда, каякинг, каньонинг, експедиции в джунглата, термални извори и зип линии- всичко това в полите на активния вулкан Тангурахуа и на най-евтините възможни цени. Ние определено сме там!

Избрано от българските травъл блогове - септември

Избрано от българските травъл блогове - септември
 

Научете повече за пътешествието на Иво, Мира и 12-годишната Мая. Следете пътешествието с яхта по света на Life Nomadik тук.

***

Магията на пътуването: Как да се наслаждаваш на Китай

Китай за мен ще си остане от онези места, забулени в илюзии, стереотипи и смог. За държава с такива размери и такова население не е трудно всяко изказване и всеки стереотип да са верни, поне за някаква малка извадка от няколко милиона. И за да не робуваме на новините и мненията на хората, защо да не отидем и да не видим сами?

След месец в Пекинприемах всичко съвсем спокойно и дори се наслаждавах на всичките комични ситуации и несгоди. Как се стигна до там? Не без препятствия.

Всяка столица си има предимства и минуси. Много и различни хора можеш да срещнеш там. За 20 и няколко милиона времето тече различно. Всеки бърза, хаосът по улиците е нормалното движение за пекинци. Всеки ден по няколко пъти ми се налага да…пресичам скромно кръстовище с по три ленти в посока. Не е проблемът броя на лентите, а броят на коли, камиони, автобуси, триколки, колела, каруци, рикши, мотори, ако щеш и скейтбордисти. Всеки си има собствено мнение за лентата, която да ползва и посоката, която да поддържа. За траекторията няма да говорим – ако четка, напоена с боя минаваше по всеки щрих на всяко превозно средство, това кръстовище щеше да е най-големият абстрактен шедьовър.

Макар и сега да гледам така поетично на нещата, още помня как виждах живота ми да се съкращава при всяко пресичане. И това не е единичен случай, трафикът е такъв навсякъде в Пекин, особено зоната преди второто околовръстно. Да, градът има няколко пръстена от околовръстни шосета, като до седем със сигурност съм ги преброила, и преминаването от едно към друго може да отнеме часове в час пик.  

Избрано от българските травъл блогове - септември

Избрано от българските травъл блогове - септември

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

***

Magic Kervan: Бруней Дарусалам – един от последните султанати на земята, нефтени кладенци и вековни джунгли

Силно впечатление ни прави, че има много брунейци, които изобщо не са богати, даже напротив. Местните работят на пазара, като лодкари и други подобни за разлика от страни като Дубай например, където бачкерите са само имигранти. Някои от дървените къщи във водното село приличат на цигански катуни. Беше пълно с боклуци и прогнили мостици, а все пак селото е точно срещу централната джамия и главната улица. Като цяло стандартът и инфраструктурата ни се сториха доста по-зле от Западна Малайзия. Рядко се намира малайско село изглеждащо по подобен начин.

Разбира се по улиците е пълно с нови, хубави коли. Има и много западняци, работещи тук за главозамайващи заплати, основно в нефтената индустрия, но си остава загадка защо страната не е развивана, още повече, че в крайна сметка и територията й е съвсем малка. Най-вероятно парите си остават за върхушката и султана, който е един от най-богатите хора на планетата, с лично богатство оценявано на 40 милиарда долара.

Впечатлението ни от Бруней е за красиво и тихo провинциално градче, да не кажем село. Хората тук са още по-приветливи и любезни от тези в Саравак. Всичко изглежда замряло и спокойно. Всъщност на нас това повече ни харесва, доста по-добре е отколкото ако бяхме заварили някакъв голям мегаполис, целия в бетон, асфалт и щръкнали небостъргачи. Впечатление ни прави и напълно непокътнатата природа. Поради финансовата задоволеност и централизираната монархична власт липсват корупционни политически схеми за изсичане на джунглата и превръщането й в земеделски земи, засети с безкрайни полета от палми за олио.

Избрано от българските травъл блогове - септември

Избрано от българските травъл блогове - септември
 

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин