Изгубените пустинни библиотеки на Шингети - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изгубените пустинни библиотеки на Шингети
Автор: Peika.bg

Шингети е призрачен град, почти изцяло погълнат от пясъците на Сахара, в чиито пустинни библиотеки се пазят книги на повече от 1000 години.

Шингети се намира в края на почти невъзможен за минаване пустинен път в африканската държава Мавритания. Повечето къщи са изоставени и малко по малко потъпват сред пясъците, които агресивно настъпват на юг с повече от 40 километра годишно. Градът вече е бил принуден да се премести на два пъти, а според прогнозите от него няма да има и следа до няколко поколения. На фона на всичко това Шингети вероятно ще е последното място на тази планета, където човек би търсил редки книги. 

Някога в Шингети се живеело чудесно, бил дом на повече от 20 000 души, както и център на медицината, математиката и астрономията в Западна Африка. По пътя си към Мека ислямските поклонници се събирали тук. С времето градът станал познат като седмия свещен град за исляма или Градът на библиотеките.

Днес от тази слава са останали полусрутени стени от кал, тук-там над вратите все още личат знаци и украси. И ако не знаете, не бихте предположили, че зад тези врати по лавици лежат над 6000 тома, много от които са се запазили непокътнати от пренасянето си в града през 9-и век. Причината за това е сухият пустинен въздух, който е съхранил книгите в отлично състояние.

До 50-те години на миналия век в Шингети имало около 30 библиотеки, държани от векове от едни и същи фамилии. Непоносимите пустинни условия обаче накарали повечето да се изнесат, а пазените издания изчезнали.

В наши дни все още действащи са около 10 библиотеки в стария град, които понякога се посещават от учени, достигнали до този труднодостъпен район. Повече са обаче туристите, които идват, за да се докоснат до невероятната атмосфера на пустинните библиотеки и мавританското гостоприемство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин