Изкачване на връх Богдан в Средна гора от Копривщица - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изкачване на връх Богдан в Средна гора от Копривщица
Автор: Мария Ангелова

Изкачването на връх Богдан, е леко и приятно занимание, което обаче ще ви остави с приятното усещане, че имате зад гърба си изкачен най-високия връх в Средна гора.

Голям Богдан или само Богдан е висок 1604 м. За разлика от повечето планини в България, в най-високата си точка Средна гора е покрита с гора, поради което няма как от там да се насладите на панорамна гледка. От съседните върхове и по маршрута към върха обаче е достатъчно живописно - и на север, и на юг, така че не се отказвайте от това изкачване.

Името на върха идва от легендарния хайдутин Богдан войвода. Старата букова гора, в която ще се озовете, е обявена за резерват. Ако събирате печати, можете да вземете този за върха от заведение „Под старата круша“ в центъра на Копривщица.

Маршрут за изкачване на връх Богдан от Копривщица

В Копривщица тръгвате по централната улица край река Тополница в посока пътя за Стрелча, като свивате вляво при мандрата (има бариера, която ви пречи да продължите напред, избеляла табела и стрелка, надраскана върху врата на гараж указват посоката). Оттам следва завой надясно (има жълта табела за връх Богдан) и продължавате по черен път около час. Малко след като подминете овчарник от лявата си страна (кирпичена сграда със сателитна чиния и соларен панел!), трябва да преминете от другия бряг на реката (оглеждайте внимателно за табелите). Ще стигнете до малък заслон, където свивате вдясно и нагоре и следва най-сериозното изкачване – около 20 минути през гора. След като излезете от гората, се появява и маркировка с колове и гледки към старопланинското било. Следва нов заслон при Плачкова чешма, изгорялата хижа Богдан и оттам само нагоре през буковата (има и избеляла жълта маркировка) стигате до връх Богдан. Има малка пирамида, на която можете да увековечите постижението си.

Маркировка: Маршрутът е маркиран, но трябва да бъдете нащрек, ако минавате за първи път, тъй като на места маркировката е избеляла, а част от коловете на зимната маркировка са отрязани. Лентовата маркировка за върха е в червено-бяло.

Други маршрути: Друг маршрут от Копривщица – тръгвате по пътя за Стрелча и след около километър отбивате вляво по черен почвен път, който за около час и половина ще ви изведе на хижа Богдан в подножието на върха. По този маршрут няма вода, но гледките са по-красиви.

Връх Богдан може да се изкачи също от село Богдан и от Старосел.

Хижи около връх Богдан

Около връх Богдан има няколко хижи, като действаща е хижа Средногорец (на около 1 час, следвайте жълтите табели и маркировката в червено и бяло). Хижа Богдан, в подножието на върха, е изгоряла и не е действаща, изоставена е и хижа Чевира (Чивира) – макар че там има часове занимавка за фотографи-любители на изоставени места. В близост до връх Богдан има заслон и чешми.

Трудност: Средна

Време: 4 часа

33342

Горското изкачване

33337

Минзухари през април

33336

33335

Гледки към Стара планина

33338

33344

33341

Изгорялата и изоставена хижа Богдан

33343

33334

33339

Навлизане в буковата гора, която покрива връх Богдан

33345

Вековната гора към върха

33347

Снегът се топи в интересни форми

33350

От другата страна на върха

33348

33349

Можете да продължите към хижа Средногорец (действаща) или Чевира (изоставена)

Открийте още идеи за маршрути в Средна гора или още планински маршрути.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Светослав, 12.07.2018 | 22:27
Маркировката през 2018 е ужасна, направо липсва! Шансовете за изгубване са огромни! През делнични дни никой не ходи на там, няма и кой да питаш , ще бъдете вие и дивите животни! Даже и да намерите старата хижа през този лаберинт от не маркирани пътечки-чест късмет е!
Абонирайте се за нашия бюлетин