Изкушаващите аромати на Турция: Разкриване на най-вкусните турски ястия - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изкушаващите аромати на Турция: Разкриване на най-вкусните турски ястия
Автор: Peika.bg
Изкушаващите аромати на Турция: Разкриване на най-вкусните турски ястия

Турция е държава с богата култура и история, а също така и с богато разнообразие от вкусни ястия. От известни класики като дюнер кебап и баклава до по-малко познати ястия като мантъ и пилешко в мед и нар, турската кухня предлага безброй опции за любителите на добрата храна.

В тази статия ще ви разкажем за някои от най-вкусните турски ястия, които трябва да опитате при посещението си в Турция.

Кебап

Кебап е най-популярното турско ястие и е известно по целия свят. Това е ястие от пикантно мариновано месо, което се готви на грил или в пещ. Обикновено се сервира със салата от домати и краставици и хляб.

За любителите на дюнера Турция е обетована земя, но тук става дума за класическата скара. Първенец е адана кебап - силно пикантна смес от телешко и агнешко, печена на скарата, увита около или върху шиш, и поднесена със зеленчуци и туршия, плосък хляб лаваш или булгур.

Баклава

Баклавата е сладко ястие, което се състои от тънки слоеве фило тесто, изпълнени с ядки и сироп. Това е едно от най-популярните турски десерти.

Шиш кебап

Шиш кебап е друго известно турско ястие, което е подобно на кебапа, но се приготвя с кубчета месо, които са нанизани на дървени пръчки и се готвят на грил. Това ястие е обикновено съпроводено от салата от домати и краставици и питки.

Мантъ

Мантъ е тип турски пелмени, които се приготвят с месо и захар. Те са малки, топчета, които се готвят във вода и след това се сервират със сметана или сос. Това пък са турските пелмени. Срещат се във всякакви форми и размери, но най-често са малки парченца тесто, пълнени с месо или печен патладжан. Поднасят се с кисело мляко, овкусено с чесън и със запръжка от масло и червен пипер.

Лахмаджун

Още едно просто наглед, но изключително вкусно ястие. Представлява кайма - агнешка или телешка, изпечена върху много тънко тесто, овкусена с лук и домат. Може да се сервира със сироп от нар.

Друг вариант, подобен на пица, е пиде, при което разнообразието е огромно - прилично на лодка, то е с по-дебело тесто, завито в края, и може да се гарнира със сирене, яйца, кашкавал, кайма или суджук.

Чий кюфте

В превод означава сурово кюфте. Навремето наистина е било това - смес от булгур, лук, подправки и сурово месо, и се е появило преди стотици години, когато е нямало достатъчно дърва за горене.

От 2009 година обаче в Турция е забранено предлагането на сурово месо в местата за хранене и така в чий кюфтетата са останали само булгурът и подправките с акцент върху лютото. Ястието се поднася върху канапе от зелена салата, с лимон, магданоз и сос от нар.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин