Изкуството да не си вгорчаваме живота – спечели книга - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изкуството да не си вгорчаваме живота – спечели книга
Автор: Peika.bg
Изкуството да не си вгорчаваме живота – спечели книга

От колко малко имаме нужда, за да бъдем щастливи – съвсем простички техники разкрива психологът Рафаел Сантандреу в новата си книга „Изкуството да не си вгорчаваме живота“ (ИК „Хермес“). 


Прочетете откъс от книгата, за да откриете връзката между щастието, пътуването (включително и към себе си) и древната индийска мъдрост, а в края научете как можете да я спечелите от Peika.bg и издателство „Хермес“.

*

Будистите казват, че невротикът притежава ума на луда маймуна. Подскача като обезумяло шимпанзе от клон на клон, без да стигне доникъде и без да постигне нищо. Когато ние страдаме психически, не преставаме да търсим решението на нещастието си, като се лутаме насам-натам и не го намираме никъде.

Истинското решение е да се спрем, за да осъзнаем, че вече имаме всичко. Не е необходимо да търсим повече нито в настоящето, нито в който и да е момент в миналото. Препоръчвам на пациентите си – независимо от възрастта им – да възприемат следния девиз: „Следващите десет години ще бъдат най-хубавите в живота ми“. По този начин те трябва да си се представят как вършат вълнуващи неща, как се наслаждават на живота и оценяват това, което имат. Във всеки момент от живота си ще открием нови цели, нови възможности. Няма защо да се обръщаме назад, да оплакваме изгубените си умения.

Очевидно е, че с възрастта способностите ни постепенно отслабват. И какво от това? Не се нуждаем от тях! Може да изглежда невероятно, но истината е, че се нуждаем от много малко, за да сме щастливи.

Не търси повече, вече имаш всичко

Сари бил добър човек с искрени духовни стремежи и решил да предприеме дълго поклонничество до Варанаси, за да се измие във водите на Ганг. Когато потеглил на път, срещнал един учител, който го попитал:

– За какво искаш да отидеш там?

– За да срещна Бог – отвърнал Сари.

– Дай ми парите, които носиш за пътуването – наредил му учителят.

Сари му връчил парите, учителят ги прибрал в джоба си и рекъл:

– Знам, че щеше да отидеш във Варанаси и щеше да се изкъпеш в Ганг. Вместо това се умий с водата, която нося в манерката си.

Сари я взел и си измил лицето и ушите. Доволен, учителят продължил:

– Сега вече изпълни това, което си беше поставил за цел. Можеш спокойно да се върнеш у дома си, но преди това искам да ти кажа още нещо. Откакто Варанаси съществува, Бог не е бил там нито за момент. Но откакто е създадено сърцето на човека, Бог не е престанал да живее в него нито за миг. Прибери се вкъщи и помисли над това. И винаги когато изпиташ нужда, пътувай към собственото си сърце.

*

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата „Изкуството да не си вгорчаваме живота“ на Рафаел Сантандреу.

Как?

Отговорете в коментар под статията тук: Каква е тайната да не си вгорчаваш живота?

Печелившият ще бъде изтеглен чрез жребий и обявен на фейсбук страницата на Peika.bg на 28 октомври 2014 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
flyingcow, 27.10.2014 | 19:28
Да бъдем добри към себе си и към другите.
Мария Делчева, 27.10.2014 | 19:11
Тайната да не си вгорчаваме живота не е тайна - необходимо е просто да ценим живта и да го празнуваме с всеки наш дъх...
Tanya, 27.10.2014 | 18:36
Да не си зависим от обстоятелствата.
I B, 27.10.2014 | 16:56
Тайната да не си вгорчаваме живота се крие в собственото ни съзнание. Животът е ценно благо, дадено от Бога и трябва да се живее с радост, въпреки несгодите и изпитанията. В забързаното ежедневие и във Векът на новите технологии все по-рядко оставаме сами със себе си. Депресията сред младите хора е по-често срещана, чувството на изоставеност и безпътност, почти у всекиго. Бог е в Нас, именно в това е силата-вярата, че не сме сами. Максимата: " И това ще мине." е добре всеки да си припомня, когато усети, че обстоятелствата взимат превес, позволявайки им да внасят горчивина в неговия собствен живот. Теорията за "panta rei", носи в себе си точно това послание, как всичко се променя непрекъснато. Каквото и да се случва, у дома, на работното място, с приятели, колеги...не бива да го приемаме прекалено лично. Животът е изтъкан от черни бели нишки, с вяра в Бога, в Добротата и изпълвайки с любов и сила своя вътрешен свят, докато се радваме на настоящия момент. В това се крие изкуството да не си вгорчаваме живота.
Nina Taneva, 27.10.2014 | 11:23
Тайната е да не се взимаш много насериозно, и да не задържаш и подхранваш лоши чувства!
Ваня Митева, 26.10.2014 | 22:20
Да спрем,за да разберем,че вече имаме всичко!
Марина Георгиева, 26.10.2014 | 12:49
Тайната е да живееш в настоящето и да гледаш на проблемите като на преходни неща.
Цвети Ст , 26.10.2014 | 11:34
Тайната да не си вгорчаваме живота е да имаме розови очила - да умеем да виждаме хубавото, позитивното, полезното във всяко едно нещо, през което преминаваме.
Ралица Арнаудова, 25.10.2014 | 22:25
Тайната на щастието е да живееш без очаквания, да приемаш хората и действията им и да се наслаждаваш на живота. Да се събудиш сутрин и наистина да повярваш, че ще бъде страхотен ден. Когато ние наистина силно искаме и вярваме в нещата те се случват.
Руският съсед, 24.10.2014 | 13:47
Като се фокусираме върху хубавите неща. :)
Катя Вълчева, 24.10.2014 | 02:19
Тайната е да се наслаждаваме на всеки един ден, на всяко малко удоволствие и миг на споделена нежност!
MGP, 23.10.2014 | 16:41
Радвай се на дребните неща, оценявай това което имаш, наслаждавай се на мига. Бъди благодарен!
Женя Златкова, 23.10.2014 | 08:50
Тайната е да се фокусираш върху позитивното и да не отдаваш голямо значение на това, което се опитва да ти развали настроението !!! :)
olesya, 22.10.2014 | 15:41
Да оценяваш настояшия момент и дa го изживяваш на 100%!
weronicka, 22.10.2014 | 00:37
Тайната е да не го мислим толкова много, а да се наслаждаваме тук и сега с приятели, с хубава книга, филм, с разходка и т.н.
Lili Mladenova, 21.10.2014 | 22:17
Позитивизмът и спокойствието, въпреки всичко и напук на всички!
K. R., 21.10.2014 | 21:02
Да живееш в настоящето.
M. R., 21.10.2014 | 19:39
Да не се задълбочаваш в нещата.
ЛаМаринка Винена, 21.10.2014 | 17:05
Тайната е слонски дози шоколад, разбира се! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин