Излизането сред природата влияе физически на мозъка - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Излизането сред природата влияе физически на мозъка
Автор: Peika.bg
Излизането сред природата влияе физически на мозъка

Всеки знае, че почивката сред природата по магически начин повишава настроението на човек и му връща усещането за цел и смисъл в живота.

Оказва се обаче, че според проучване, излетите сред природата буквално променят мозъка на хората. Изследванията показват, че почивката сред природата, както и пътуването до най-отдалечените, диви и ненаселени места, не само ни снабдява с купища нови впечатления, но и помага да спрем да мислим за трудностите в ежедневието, както и да се избавим от така излишния стрес. Според експертите най-добрият начин да се справим с лошото настроение е да „изключим“ мозъка си, както при медитация. Ако практикуваме това обаче, най-добре е просто да пътуваме. Тогава човек може да постигне блокиране на мисълта и отдаване на покой, а мозъкът му буквално се трансофмира на химическо ниво.

Доскоро това бе само теория, но тя бе потвърдена, когато учени провели тестове върху група хора, които били на излет в гората само за 1 час и 30 мин. При всеки участник в експеримента се наблюдавало значително намаляване на мозъчната активност в субгенуалния префронтален кортекс (зоната, която се свързва с риска от психични заболявания).

Друго проведено изследване пък е установило точно какво влияние могат да имат промените в мозъка върху всекидневието ни. Учените събрали група доброволци, които да прекарат два дни извън града, без никакви електронни устройства. След това те трябвало да попълнят тестове за творческо мислене и да решат няколко сложни задачи. Най-интересната част е, че резулатите показват, че способността на подложените на изследването за творческо решение на проблемите е нараснала с 50%.

Затова съветваме: за да се радвате на добро здраве, дълголетие, хармонични лични взаимоотношения и на истинско щастие и хармония със себе си, си струва по-често да оставяте на заден план задълженията и градската атмосфера, да извадите туристическата раница и да се отправите към някое тихо и красиво място сред природата. Възможно най-скоро...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин