Излизането сред природата влияе физически на мозъка - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Излизането сред природата влияе физически на мозъка
Автор: Peika.bg
Излизането сред природата влияе физически на мозъка

Всеки знае, че почивката сред природата по магически начин повишава настроението на човек и му връща усещането за цел и смисъл в живота.

Оказва се обаче, че според проучване, излетите сред природата буквално променят мозъка на хората. Изследванията показват, че почивката сред природата, както и пътуването до най-отдалечените, диви и ненаселени места, не само ни снабдява с купища нови впечатления, но и помага да спрем да мислим за трудностите в ежедневието, както и да се избавим от така излишния стрес. Според експертите най-добрият начин да се справим с лошото настроение е да „изключим“ мозъка си, както при медитация. Ако практикуваме това обаче, най-добре е просто да пътуваме. Тогава човек може да постигне блокиране на мисълта и отдаване на покой, а мозъкът му буквално се трансофмира на химическо ниво.

Доскоро това бе само теория, но тя бе потвърдена, когато учени провели тестове върху група хора, които били на излет в гората само за 1 час и 30 мин. При всеки участник в експеримента се наблюдавало значително намаляване на мозъчната активност в субгенуалния префронтален кортекс (зоната, която се свързва с риска от психични заболявания).

Друго проведено изследване пък е установило точно какво влияние могат да имат промените в мозъка върху всекидневието ни. Учените събрали група доброволци, които да прекарат два дни извън града, без никакви електронни устройства. След това те трябвало да попълнят тестове за творческо мислене и да решат няколко сложни задачи. Най-интересната част е, че резулатите показват, че способността на подложените на изследването за творческо решение на проблемите е нараснала с 50%.

Затова съветваме: за да се радвате на добро здраве, дълголетие, хармонични лични взаимоотношения и на истинско щастие и хармония със себе си, си струва по-често да оставяте на заден план задълженията и градската атмосфера, да извадите туристическата раница и да се отправите към някое тихо и красиво място сред природата. Възможно най-скоро...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин