Измръзване в планината - какво да правим - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Измръзване в планината - какво да правим
Автор: Peika.bg
Измръзване в планината - какво да правим

Зимната разходка в планината е изключително зареждащо занимание. За да бъде и безопасно, ето няколко основни правила против измръзване от Планинската спасителна служба, както и съвети как да реагирате, ако ви се случи.

Какво се случва при измръзване?

Измръзването не е шега работа. Ето какво се случва в тялото ви. При тежко измръзване в клетките и между клетките на тялото започват да се образуват ледени микрокристали. В артериите се появяват тромби, нарушава се кръвообращението и отделни участъци, останали без кръвоснабдяване, умират. При тежки форми на измръзване на цялото тяло, се забавя и спира дишането, последвано от спиране на сърцето и смърт.

Най-рискови части от тялото

Най-много изложени на риск от измръзване в планината са откритите части на тялото – ушите, носът, както и пръстите на ръцете и краката. Затова не са случайни предупрежденията, които си спомняте още от родителите си – да не излизате без шапка, шал и ръкавици.

Какви са симптомите на измръзването?

При измръзване само на определена част от тялото се наблюдават симптоми като силно побледняване на мястото, силна болка, последвана от загуба на чувствителност, поява на мехури, посиняване или почервеняване.

Когато става въпрос за общо охлаждане, се появяват следните симптоми – все по-силно усещане за студ, глад, възбуда, объркан говор, неадекватни реакции, силно желание за лягане, особено върху снега.

Как да се предпазим от измръзване?

Освен че трябва да сте изключително прецизни при избора си на екипировка, винаги носете достатъчно висококалорична храна и течности. Предвиждайте по-кратки преходи през зимата. Добре е да пристигате рано в хижата, към която сте се отправили, за да имате достатъчно време да си починете и да се сгреете.

Какво да правим при измръзване?

При измръзнали ръце и крака – ако няма мехури, можете да ги затоплите за 20-30 минути в съд с вода (с телесна температура), след това намажете с тънък слой Дефламол и направете хлабава превръзка с много марля и памук. Ако има мехури, не ги пукайте и не ги топете във вода.

Пие се много чай, бульон, кафе, приема се калорична храна. Могат да се пият обезболяващи – аспирин, аналгин, парацетамол. Концентриран алкохол се дава в малки количества само в хижата или заслона, при това само ако измръзналият е в съзнание.

При изпадане в безсъзнание и по-тежки форми, трябва незабавно да потърсите помощ от спасители.

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин