Изповедта на един екскурзовод - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изповедта на един екскурзовод
Изповедта на един екскурзовод
Снимка: Guliver/Getty Images

57-годишната Джийн Уанг е екскурзовод в Сингапур от 1979 г. Виждала е всичките му забележителности повече от 1000 пъти и твърди, че все още не са й омръзнали.

Професията на екскурзовода малко прилича на тази на учителя - налага се постоянно да повтаряш едни и същи неща. "Въпреки че разказвам една и съща история, всеки път е различно, защото я разказвам на различни хора", споделя Джийн.

Тъй като има много информация за разказване, ако групата се позабави, времето просто не стига. "В такива случаи трябва да предложа на групата да подминем някоя от забележителностите. Въпреки че това решение се взема от самите туристи, понякога им помагам да решат, като им обръщам внимание на горещото време. Обикновено това върши работа и туристите се отказват да слязат от автобуса", разказва Джийн. 

Тя е забелязала и друго нещо - през годините интересите на туристите са се променили. Ако в миналото те са искали да научат за историята на Сингапур, сега се интересуват от лайфстайл, статистика за населението и какви са заплатите. 

Въпреки че е гид от 34 години, Джийн все още се подготвя преди всяка обиколка. Например, младежите често я питат къде са най-добрите нощни заведения, а данните за страната трябва непрекъснато да се актуализират.

Като съвет към младите екскурзоводи тя казва: "Научете се да разчитате езика на тялото - ако туристите започнат да вадят фотоапаратите и да снимат, това означава, че не им се слушат вашите истории".

Интервюто с Джийн Уанг е взето от The New Paper.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук! 

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин