Най-добрите 10 тайни местенца в Барселона - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите 10 тайни местенца в Барселона
Автор: Таня Стоилкова
Най-добрите 10 тайни местенца в Барселона
Снимка: Thinkstock/Guliver

Барселона е градът на Саграда Фамилия, на парка Гюел на Гауди. Барселона е третият най-посещаван град в Европа. Барселона има историческа архитектура, средиземноморски плажове, космополитна култура, музикални фестивали, футбол от световна класа и съблазняваща кухня.

Но този път ще ти предложим нещо различно, което го няма в рекламите и брошурите, защото дори Барселона все още има множество скрити скъпоценни камъни, които чакат да бъдат открити. Ето какво да правиш и къде да отидеш, за да се потопиш в Барселона извън обичайните туристически маршрут:

1. Експериментирай в арт кафенета

Музеите и галериите винаги са част от обиколката на всеки град, а Барселона може да се похвали с много добри такива. Но този път ти предлагаме да експериментираш и да избягаш от комерсиализирането на изкуството, затворено в институционални сгради. Арт кафенетата са място, където творчество може да диша и да се раздвижва. Има няколко заведения в Барселона, чиито стени дават възможност на творците да споделят плодовете на своето вдъхновение и където ще намериш ароматно кафе, пресни сладкиши и солени ястия. Малко жокери: Гузо (Guzzo) се намира в района Борн, също така тук се организират джаз, соул, акустични и Dj вечери. Не пропускай бохемската атмосфера на кафе Космо (Cosmo Café) и еклектичното Винъс (Venus).

2. Гледка от Туро дел Ровира

39782

Парк Гинардо (Parc Del Guinardo) се намира на самия хълм Ровира и е истински оазис на спокойствието. Местните жители идват тук, за да се разходят под сянката на високите борове. Гледките са впечатляващи, особено от самия връх на хълма. Някога на това място се е намирал бедняшки квартал, чиито къщи се разпростирали чак до склона на селските райони. Днес можеш да забележиш остатъци от теракот, рамка на тоалетна или контурите на някоя врата. Също така тук се е помещавала и противовъздушна база по време на Испанската гражданска война. Бункерите са затворени, но все още се виждат очертанията на старите оръдийни кули дълбоко в камъка.

3. Провокирай любопитството си в Mузея на Еротиката

39788

Едва ли има по-добро място от Mузея на Eротиката (Museu de l'Erotica), където ще намериш някои от тайните на Барселона. Музеят се намира на булевард Ла Рамбла и е първият подобен музей в Испания, който показва еволюцията на това изкуство. Краят на 19-и и началото на 20-и век са времето, когато похотта властва по улиците, кабаретните клубове и барове, а спомените от това време могат да накарат много хора да се изчервят. Любопитен факт е, че Алфонсо XIII, който е прадядо на сегашния крал на Испания, е притежавал една от първите колекции от еротични клипове, заснети в Барселона.

4. Градината с котки

39787

Градината с котките (Jardinet dels Gats) е дом на десетки красиви котки, които са били спасени и чакат да бъдат осиновени. Повечето минувачи подминават мястото и не обръщат внимание какво се случва зад високата телена ограда. А там цари истински котешки рай - мързеливо излегнали се на слънчевите места котки, катерещи се по дърветата смели малки котенца и такива, които си играят в тунелите и кутиите, които са своеобразен котешки лунапарк. Когато минеш от там, можеш поне да им кажеш едно “Мяу”. Повече информация тук.

5. Палау Макая

39784

Палау Макая (Palau Macaya) е елегантен модернистичен дворец, който е възстановен до абсолютно съвършенство, за да може днес в него редовно да се провеждат безплатни кино сесии и изложби. Освен това, дворецът разполага и с библиотека, която притежава богата колекция от исторически книги. Повече информация тук.

6. На лов за съкровища по барселонските битаци

Пазарите за винтидж и втора ръка стоки стават все по-популярни из цяла Европа. В Барселона почти не минава уикенд, в който да не се провежда поне един битпазар, където ловците на съкровища се събират. И както Flea Market Bcn сами рекламират своите месечни събития - боклукът за един е съкровище за друг, така че гледай да уцелиш поне един. Els Encants Vells е най-големият постоянен пазар в града. Не пропускай Пало Алто Маркет (Palo Alto Market), където ще намериш вкусна храна, както и Барселона Винтидж Маркет (Barcelona Vintage Market). Повече информация за битаците в Барселона тук.

7. Изгодни цени на Ла Букерия

15494

Барселонският пазар Ла Букерия (Boqueria) се намира на улица Ла Рамбла и не е тайна, че е най-посещаваният пазар за храни на една от най-населените улици в света. Но това, което може би не знаеш е, че в края на пазарния ден имаш по-голям шанс за добри сделки. Сергиите, които продават пресни сокове и порции нарязани плодове трябва да (се отърват от) изчистят стоката си до края на деня. Така че ако отидеш около края на работното време в 20:30 часа, може да намериш оферти 2 за 1, а понякога и 3 за 1, както и други вкусни сделки, и намаления. Повече за пазара Ла Букерия.

8. Зала Хирошима

Зала Хирошима (Sala Hiroshima) е едно от най-иновативните места в града, дом на експерименталния театър. Съвсем бързо си създава репутацията на място, където може да се гледат някои от най-интересните спектакли. Международни групи и местни артисти са внимателно подбирани, за да участват в програмата, която обхваща както съвременни танци, така и физически театър и мултимедийни спектакли. Барът към залата също е независима организация, където можеш да се срещнеш с приятели за едно питие, тапас и хубави приказки. Повече информация тук.

9. Потърси римляните

39783

Барселона по римско време е била обграден град, чийто район днес познаваме като квартал Готик (Gothic) или Стария град. Площад Сан Хауме (Sant Jaume) е епицентър на градския живот още от римско време, когато тук се е помещавал Форумът. Едни от най-добре запазените останки от тази отминала епоха са трите колони, които се намират в храма на Август.

10. Кулинарна спирка на пазара Принцеса

39785

Пазарът Принцеса (Mercat Princesa) е истинско ценно бижу или рядка находка. Сгушено е в задните улички на квартал Борн, а дървената му врата е като порта към съкровищата на Аладин, в случая - набор от възхитителни кафенета, барове и сергии за храна от цял свят. Непринуденият интериор ще ти създаде усещането сякаш си навлязъл в пещерата на изкушенията за гастрономи - от печен картоф, през тапас, до суши. Повече за пазара научете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин