Изворът с огнедишащия дракон в Албания - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изворът с огнедишащия дракон в Албания
Автор: Peika.bg
Изворът с огнедишащия дракон в Албания
Снимка: my_cottage/Flickr

Саранда е едно от бижутата на така подценяваната от някои Албания.

Курортното градче съвместява екзотиката на няколко култури и е една от най-привлекателните туристически точки на Албанската ривиера. То е разположено в открит залив между високи планини и водите на Йонийско море, само на около 10 км от гръцкия остров Корфу.

Благодарение на това благоприятно географско положение и на топлия средиземноморски климат, Саранда се радва на изключителна популярност и посещаемост.

Градът е построен в амфитеатрален стил с 3 успоредни панорамни пътя. Със своите малки къщички, пръснати по склоновете, лодки, плаващи в морето, живописната панорама и многообразието от растителни видове, курортът се е превърнал в предпочитано място за почивка. 

Изворът с огнедишащия дракон в Албания


Повечето от забележителностите в околностите на Саранда са добре съхранени останки на древни градове, които са още едно доказателство за богатата и многовековна история на района.
Изворът с огнедишащия дракон в Албания


Сред най-популярните е древният римски град Бутринт, където са намерени артефакти от Брозновата епоха до XIX в. Там ви очакват обширни крепостни стени, амфитеатър, базилика, храмове и венециански замъци. Друга особено атрактивна забележителност край Саранда е замъкът Лекурси, който се намира на върха на хълм, на 2 км от града. 
Изворът с огнедишащия дракон в Албания


Ако разполагате с повече време, не пропускайте да отскочите до Извора на синьото око. Той се намира на около 18 км североизточно от Саранда, в сянката на вековни дъбове. Според легендата в миналото огнедишащ дракон с 12 глави ревностно защитавал водите му от местните жители, а по-късно се превърнал в свещено място за езически ритуали, при които в жертва на боговете се принасяли малди момичета.

Изворът с огнедишащия дракон в Албания
Снимка: my_cottage/Flickr


Всъщност, Изворът на синьото око е естествен природен феномен, образуван насред течащата река. Водата му е леденостудена и искрящо синя, а дълбочината му достига до над 50 м. Въпреки водолазните проучвания, тя не е точно установена, тъй като според вярванията силата на водата е толкова голяма, че изтласка към повърхността всичко, устремило се към дъното. 
Изворът с огнедишащия дракон в Албания
Снимка: Jon Robson/Flickr

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин