Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?
Автор: Peika.bg
Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

Един от най-добрите начини да опознаем дадено място е чрез неговите вкусове и аромати. А както по-вкусно и ароматно от виното?! Само една глътка може да разкаже цялата история за региона - неговия климат, живота на местните, техния вкус и изобретателност. Всяко вино е различно и неповторимо.

Заедно с Банка ДСК и новата им кредитна карта DSK-Wizz Air сме ви подбрали няколко винени дестинации в Европа. Там ще можете да се насладите на винени дегустации, турове и още много интересни приключения!

Долинатана Рона, Франция

Какво по-добро място за дегустация на прекрасно вино от региона на Южна Франция?! Долината на Рона е един от древните лозарски райони в страната. Тя е заключена в прегръдката на Божоле на север и Прованс на юг. Долината е с дължина 200 км и към нея се включват над 250 населени места. Тук са разположени над 8 000 винопроизводители, всеки от които ще ви предложи неповторим вкус!

Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

*

Санторини, Гърция

Този лозарски район, разположен край Егейско море, има подчертано средиземноморски климат. Малкото валежи и високата влажност на въздуха са в основата на прекрасния вкус на виното, което се произвежда тук. Непременно опитайте бялото вино и най-вече емблемата на острова – Винсанто. Най-доброто време да посетите Санторини и да се отдадете на винен туризъм е от април до юли. Докато сте там, можете да посетите фантастичния червен плаж, да опитате местната кухня и да се отдадете на разходка из миналото на острова.

Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

*

Тоскана, Италия

Ако Бордо е най-известният и уважаван винен регион във Франция, то в Италия това определено е Тоскана. Погледната на картата, тя прилича на лозов лист, в сърцето на Апенинския полуостров. Климатът тук е средиземноморски с много слънчеви дни. Почвите са основно съставени от глина, пясък и варовик. 68% от релефа на областта е хълмист. Това създава чудесни предпоставки за производството на божествено вино. Сортовете, които са най-разпространени, са: санджовезе, канайоло, малвазия, требиано, каберне совиньон, каберне фран, мерло, шираз, верментино и чилиеджоло. Насладете се на чаша прекрасно вино в комбинация с пасторалните гледки на Тоскана!

Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

*

Каталония, Испания

Разположена в североизточната част на Испания, климатът на Каталония варира от средиземноморски в континенталната част до алпийска в каталонски Пиренеи. Прекрасните пейзажи, красивите плажове и цялата историческа архитектура ви гарантират, че ще имате много приятни занимания между дегустациите на вино. Посетете Дома на газираното вино Кава, създаден още през 1872 г. и разбира се – не пропускайте да го опитате.

Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

Пътувайте изгодно до своята любима винена дестинация с новата кредитна карта DSK-Wizz Air. Всеки път, когато плащате с нея, вие събирате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

*

Долината Дуро, Португалия

Долината започва от град Порто, където река Дуро се влива в океана. Тази област е включена в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Тя омагьосва с красотата си и с прекрасните си вина. Най-известното е портвайн. В долината Дуро можете да посетите винени хотели и да се включите в екологични речни круизи. Отбийте се в някои от винопроизводителните села като: Provesende, Favaios, Ucanha, Barcos и Salzedas.

Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

*

Истрия, Хърватия

Истрия е полуостров в Адриатическо море. Намира се в Северозападна Хърватия и определено е един от най-очарователните райони на страната. Почвата и климатът на Истрия са в основата на висококачествено червено грозде, от което се произвеждат вина с голяма плътност. Хълмовете и склоновете на полуострова са идеалното място за отглеждане на лозови масиви и чудесен декор по време на дегустация. Докато сте на Истрия, посетете базиликата "Света Мария на морето" или съчетайте виното с дегустация на мед в Ливаде.

Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

*

Долината на река Мозел, Германия

Долината на река Мозел е третият по големина винопроизводител в Германия, но често се смята за един от най-престижните. Тук се отглежда сортът Ризлинг- съветваме ви да го опитате. Местните вина са известни с аромат на пролетни цветове, блед цвят и плодова киселинност. Около 40% от лозята се намират по бреговете на реката, а останалите 60% са разположени по терасираните възвишения. Не пропускайте да видите най-стръмното лозе в света – Bremmer Calmont, чийто наклон е 65 градуса. Тук е позициониран и един от най-големите винопрозиводители в света – Мозел-Саар-Рувел. На година той произвежда над 850 000 хектолитра вина, най-вече бяло.

Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

*

Винарски регион Токай, Унгария

Токайският винен регион се намира в Североизточна Унгария. На територията на днешен Токай някога е имало активен вулкан. Той облагодетелства почвата и я превръща в идеално място за отглеждане на лозя. Тук, благодарение на влажността, се развива благородната плесен, наречена Botrytis Cinerea, която засяга гроздовите зърна. Най-известното вино, което също се казва Токай, се приготвя от сортове, които са засегнати от тези специални гъбички. Като цяло местните вина се характеризират с естествена сладост. Задължително посетете, прочутите по цял свят, Тоскайски изби. Те са прокопани в дълбините на вулканичните скали и често достигат до 30 км. Заради постоянната температура в тях се позволява запазването на вина, които са на над 300 години. Най-популярните лозарски изби са "Хетсоло", така че можете да започнете обиколката си именно от тях.

Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

Ако искате да се отдадете на винени удоволствия, доверете се на иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air. Заповядайте в клон на Банка ДСК или на промо-щандовете на картата на партерния етаж в търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София, както и на двата терминала на Летище София. Там ще можете да получите информация за предимствата ѝ и да подадете заявление за издаването. Пазарувайте и пътувайте изгодно – възможно е!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин