Къде да отидем през уикенда – пролет - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да отидем през уикенда – пролет
Автор: Мария Ангелова
Къде да отидем през уикенда – пролет

Или накъде да хукна, когато пролет пукна

Традицията повелява първите пролетни дни да бъдат отпразнувани на открито – с подобаващата тържественост, зелена трева и разходка под слънцето. Ето няколко идеи за приятни, не особено тежки маршрути за пролетен уикенд. От края на март, през април и май, та чак до началото на юни.


Кокалянският манастир

Много лек и приятен маршрут, подходящ дори и ако сте решили да поспите до късно в събота. Пътеката е почти равна през цялото време, а при манастира има полянка, подходяща за семеен пикник. Можете да стигнете с градски транспорт от София.

Щъркелово гнездо

Местността Щъркелово гнездо се намира на около 40 км от София и през уикендите е истинско сборище на рибари. Дори и да не сте запален риболовец, гледката на брега на язовир Искър е чудесна.

Букурещки уикенд

Вижте Букурещ през пролетта, когато парковете са експлозия от свежа зеленина, а огромните булеварди все още не са напечени от жаркото слънце. Не пропускайте Разстоянието от Русе е само 75 км.

От Асенова крепост до река Луковица по римския път

Тази разходка е с изходен пункт Асеновград и преминава по древен римски път. На места виждате камъните от строежа на римляните, които са устояли векове.

Одрински усмивки

Одрин е любима дестинация за съботен пазар на много българи, но след като напълните торбите, отделете си време за разходка. Самият град е много приятен за разходка, особено напролет.

Рицарска любов

Чували ли сте историята за средновековния рицар Сен дьо Бов, който се влюбил в Искърското дефиле и вместо да се прибере у дома си, се заселил по българските земи, давайки името си на селцето Бов. Мястото е чудесно за разходка през пролетта - минете по Вазовата пътека, изкачете се до селото с поглед отвисоко към Искърското дефиле или отскочете до водопада Скаля. 

Пътеката с мостчета

Екопътека Бели Искър се намира на около 70 км от София в посока Самоков. Очаква ви 3 часа спокойна разходка, която преминава през няколко дървени мостчета, всяко от които си има име.

Из шопските села на колело

Софийското поле е равно, следователно велосипедо-любиво. Мятайте се на велосипедите и поемете накъдето ви видят очите. Тук конкретно ви предлагаме маршрут с начало гара Елин Пелин.

Истанбулски приказки от хиляда и една нощ

Истанбул е в пълния си блясък през април и началото на май, когато в града се засаждат милиони лалета. Накъдето и да се обърнете, виждате спретнати лехи в съчетание с невероятните забележителности и вкусното хапване. Неслучайно турският мегаполис е номер едно в куп класации за любима туристическа дестинация.

Земенският пролом покрай жп линията

От град Земен до село Раждавица покрай жп линията. Този маршрут е малко по-дълъг (6-7 часа) и е най-приятен през пролетта, когато всичко е наситенозелено.

Сръбски уикенд

На запад има не по-малко изкусителни уикенд дестинации. Вижте братовчеда на Белоградчишките скали – Дяволския град. А може да си организирате и велопреход в пограничните райони на България и Сърбия – има нови табели и съоръжения за планинско колоездене.

Пролетните фестивали

Хубавото време е причина за многобройните фестивали в България и съседките ни, които ви дават повод да попътувате. Вижте какво предстои там, където отивате.  

Вижте всички идеи за уикенд. Вижте интересните събития този уикенд и събития за деца този уикенд.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин