Къде да заведем децата на 24 май - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да заведем децата на 24 май
Автор: Петя Димитрова
Къде да заведем децата на 24 май
Снимка: Thinkstock/Guliver

Най-добрият начин да научите история е да я видите на живо

Защо не направите на децата си (или пък на децата във вас) открит урок? И понеже 24 май е един от най-хубавите ни празници, предлагаме ви няколко идеи за разходка по „българската просвета и култура“.

Габрово

Да започнем с първото светско училище: Априловската гимназия в гр. Габрово. Основана е през 1835 г. от Васил Априлов и продължава да обучава ученици и до днес! Сградата на гимназията е обявена за паметник на културата. Тук се намира и Националният музей на образованието.

Така и така сте в Габрово, добра идея е да посетите и етнографския комплекс Етъра.

Копривщица

Ако Габрово се гордее с първото светско училище, то във възрожденска Копривщица могат да се похвалят с първото класно.

Именно тук Найден Геров открива първото народно класно училище през 1846 г. по подобие на гръцките училища. За първи път в българското образование учениците започват се делят на класове (и да чакат с нетърпение междучасието, за да се видят с хубавата мома от 2-ри „б“).

И нали сме на вълна култура, други задължителни спирки в града са къщите-музеи на Любен Каравелов и Димчо Дебелянов.

Свищов

Началото на читалищната дейност в България е поставена край Дунава. През 1856 г. с дарение на Еленка и Кирил Аврамови в Свищов е построено първото българско читалище. То е учредено в дома на възрожденеца Димитър Начович. Емануил Васкидович дарява 800 тома книги и по този начин поставя началото на читалищната библиотека.

Именно тук през 1868 г. Янко Мустаков основава Първия хор за многогласно хармонично пеене в България, който днес носи неговото име.

Докато сте в града може да посетите и родната къща на Алеко Константинов, както и елино-българското училище на Емануил Васкидович.

Празнични събития

Във всеки град се организират чествания, дни на отворените врати и други интересни събития. Вижте всички събития около 24 май.

Едно е гарантирано: което и от тези места да изберете, урокът ще бъде доста по-забавен от всеки, проведен в класната стая!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин