Къде можем да видим ходещи дървета? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде можем да видим ходещи дървета?
Автор: Peika.bg
Къде можем да видим ходещи дървета?
Снимка: flickr/David Brossard

След като прочете заглавието, най-вероятно в главата ти изникна образът на ходещите дървета от „Властелина на пръстените“.

Е, тези, за които ще стане дума сега, нямат лице и не могат да говори, но определено могат да се движат!

Особеният вид дърво, наречен от учени за по-просто „ходещата палма“, може да измине до няколко сантиметра на ден и вирее единствено в Еквадор. Неговото причудливо свойство се дължи на високо разположената му коренова система, която започва близо до основата на ствола.


Този вид дървета все още са мистерия за учените. Според биолози възможността на „ходещите палми“ да се придвижват се дължи на
прорастване на нови корени, които им позволяват да се местят много бавно през гората. Те отдават причината на тяхното преместване на търсенето на ново място с по-солидна почва и повече слънчева светлина. Други учени пък са на мнение, че чрез генерирането на нови корени, дърветата остават закотвени на едно място и че появата им не значи, че ги използват, за да се придвижват.

Каквато и да е причината за този феномен, ако сте любители на природата, със сигурност ще е интересно за вас да видите ходещите дървета. А и Еквадор е една прекрасна и интересна дестинация, нали?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин