Къде наистина е роден Христо Ботев? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде наистина е роден Христо Ботев?
Автор: Peika.bg

Героичните дела на Христо Ботев будят силно възхищение у всеки българин и никога няма да бъдат забравени. Животът на революционера преминава през трудности,  борба, и саможертва и макар да загива на 28-годишна възраст, неговата памет е жива и до днес, а великите му дела будят възхищение и служат за пример на поколения след поколения. 

Макар и кратък, житейският път на Ботев е изпълнен с редица дейности - той е поет, всепризнат публицист и най-вече - готов на саможертва герой, който дава живота си за отечеството.

Животът на поета е изпълнен и с много любопитни детайли, един от които ще разгледаме днес. Ще обърнем внимание на мястото, на което този велик революционер се е появил на бял свят. Къде е роден Ботев? На пръв поглед отговорът на този въпрос е ясен. Според официалните източници това е Калофер, но години наред историците спорят по тази тема и спрягат други населени места за негово родно място. 

Твърди се, че поетът е роден в Карлово, но когато е само на 3 дни, семейството му се премества в Калофер. Врачанското село Осен също е една от предполагаемите възможности. Нека заедно да разгледаме фактите и предположенията!

Калофер

Още от училищните ни години знаем, че Христо Ботев е роден в Калофер като се твърди, че това се е случило в една от стаите на старото училище, намирало се в храма “Св. Богородица” в центъра на града. Самият Ботев твърди именно това в негов документ от 1868 година, а в заявлението си за постъпване в букурещкото медицинското училище той пише:

“Аз, долуподписаният, по вероизповедание православен, народност – българин, роден в град Калофер, окръг Карлово, област Пловдивска, желая да усвоя медицинското изкуство…”.

Село Осен

И докато историците и самият Ботев посочват Калофер като негов роден град, то съществува легенда, която гласи нещо съвсем различно. Според нея в с. Осен преподавал Ботьо Петков и това е и мястото, на което се е родил първият му син Христо.

Поради липса на църква, той бил кръстен в храма в съседното село Девене, но по ирония на съдбата точно тази страница от регистъра била откъсната и единственото доказателство останало в публицистиката на Ботев. 

В своя очерк “Примери от турско правосъдие” от 1871 година той пише:

“Такива чувства изпитах, като влизах и в родното си село Осен, до Враца…”, “моето родно село Осен, до Враца, срещнах попа и питам, как е, бе, попе, кво стана с кравите”.

Карлово

Друг град, спряган за роден на Ботев е Карлово. Съществуват предположения, че е роден град както на бащата на Христо, така и на именития му син.  Тези твърдения са последвани и от една много интересна история от роднина на  поета. Той разказвал, че след Освобождението братът на Христо Ботев отишъл в карловската община и поискал да купят къщата на баща му, за да си построи друга в София, но  получил отказ. Тогава той отвърнал: “Ще ви потрябва, защото, ако не я купите, ще казвам, че брат ми е от Калофер.” Те отново отказали и обещанието било спазено. 

Същият човек и бащата на Ботев посочили Карлово като негово родно място, когато писал препоръчително писмо до гимназията в Одеса.

Дори и да не съществува категорично заключение по тази тема, то едно е сигурно - независимо къде е роден действително, Ботев е личност, която е оставя траен отпечатък в българското самосъзнание. Дано героичните му дела винаги останат живи в родната памет!

Източник: 10te.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин