Къде рибите плуват сред глухарчета? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде рибите плуват сред глухарчета?
Автор: Peika.bg

Вместо водорасли тук има трева и глухарчета. Вместо корали – храсти. А вместо потънали кораби – мостчета и пейки.

Дори и да сте професионален гмуркач, пребродил подводни ширини по цялото земно кълбо, картините на дъното на Зеленото езеро (или Грюнерзее) в Австрия ще ви стъписат. Снимките оттам изглеждат като монтаж или творение на някое сюрреалистично въображение – с хора във водолазна екипировка, застанали до алпийски планински пътечки, посипани с чакъл. Сякаш виждате земя, съвсем наскоро потопена под вода от природно бедствие. Всъщност е почти така.

През зимата езерото е едва 1 м дълбоко, а околното пространство се използва за парк - обичан за почивка от скиорите и планинарите. С началото на пролетта обаче (и съответно – с топенето на снеговете) поляната започва да се запълва с вода и Зеленото езеро парче по парче си отхапва от нея. През май и юни езерото достига максималната си дълбочина от 12 м. Водата му е кристално прозрачна, за да могат гмуркачите да се насладят на всяка тревичка и листенце под повърхността му. Сред важните забележителности са също така един мост и една пейка (които зимно време са си в редовна употреба).

Тази необикновена красота е достъпна само за професионални гмуркачи – в езерото не се организират курсове и гмуркане за начинаещи. Ако искате да я видите, трябва да имате сертификат за гмуркане.

Полезна информация: Изходна точка за езерото е град Трагьос (Tragöß). В туристическия център там можете да потърсите допълнителна информация за планинските маршрути край езерото. Оттам се взима и разрешително за гмуркане в езерото – цената му е 9 евро на човек на ден.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин