Къде се пазят най-ценните данни на човечеството? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде се пазят най-ценните данни на човечеството?
Автор: Peika.bg
Къде се пазят най-ценните данни на човечеството?
Снимка: digitaltrends.com

Помните ли когато ви разказахме за заровен в планина Арктичски сейф на човечеството, който се намира в студената пустиня на Норвежкия архипелаг Свалбард?

Ако не – накратко казано, той съдържа милиони мостри от семена от почти всяка държава на планетата. Целта му е да ги съхранява на сигурно като превантивна мярка срещу евентуална глобална катастрофа като ядрена война или удар от астероид, например.

Наскоро този сейф е получил нов съседнов Световен сейф, който обаче пази в себе си не семена, а най-важните книги и документи на човечеството.

От норвежката технологична компания, която отговаряла за изграждането му смятат, че с технологията, която са приложили, ценностите вътре могат да бъдат запазени за поне 1000 години.

Къде се пазят най-ценните данни на човечеството?
Снимка: digitaltrends.com


Името на новият сейф е Арктически Световен Архив и той пази в себе си документи от правителства и изследователски организации от цял свят. Интересен факт е, че фирми и дори частни лица също могат да заплатят за привилегията тяхната информация да бъде съхранена поне до следващото хилядолетие.

А сега нещо, което може да ви се стори парадоксално – отговарящите за направата на сейфа са предпочели да съхранят данните не на цифрови носители, а в аналогов вид. С други думи те са съхранили всичко на фоточувствителен филм, за който са убедени, че е много по-сигурна алтернатива на всичко цифровизирано.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин