Къде се състезават най-бързите хлебарки на света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде се състезават най-бързите хлебарки на света
Автор: Мария Ангелова
Къде се състезават най-бързите хлебарки на света
Снимка: cockroachraces.com.au

Три, две, едно... старт! И нека най-бързата хлебарка победи!

Австралийците явно са хора без работа, но затова пък с много идеи. Иначе как ще се случи така, че да можете да посетите Шампионат за надбягване с хлебарки в Кенгуру пойнт (предградие на Бризбейн). При това на националния празник на страната – 26 януари. А ние празнуваме с военни паради и тържествена музика – скука...

Къде се състезават най-бързите хлебарки на света
Снимка: cockroachraces.com.au

Началото

Легендата разказва, че началото на надбягванията с хлебарки е поставено от двама стари комарджии. Те си стояли в бара на хотел „Стори бридж“ (където се провежда шампионатът до днес) и спорели кое предградие на Бризбейн има най-големите и най-бързи хлебарки. За да разберат, решили да пуснат няколко хлебарки да се състезават на следващия ден – и ето как се ражда историята! Тази решаваща за развитието на модерните състезателни спортове случка е била около 1980 г.

Къде се състезават най-бързите хлебарки на света
Снимка: cockroachraces.com.au

Правилата

Правилата са прости – хлебарките се изсипват от кофа в центъра на ограден кръг и първата, която стигне ръба, е победител. Играта загрубява в далеч по-напрегнатата надпревара с препятствия (градински маркуч), където състезанието е много по-зрелищно и истински се изпитва талантът на участниците.

Както при много други спортове, и тук допингът е проблем. В официалните правила на състезанието е записано: „Както е установено от властите, участниците могат да бъдат тествани за забранени стимуланти по всяко време. Наказанията са повече от сериозни! Предупреждават се собствениците, че участниците ще бъдат проверявани и за т.нар. „естествени стимуланти“, като кафе, бяла захар и енергийни напитки.“

Провеждат се общо 14 състезания за деня, а на събитието се събират до 7000 запалени фенове на надбягвания с хлебарки.

Къде се състезават най-бързите хлебарки на света
Снимка: cockroachraces.com.au

Състезателите

Хлебарките за състезанието се продават на място – по 5 долара парчето. Те се доставят със самолет от Мелбърн, като са от най-висок калибър, отгледани в научни условия и в отлична физическа форма. Интересът обаче е толкова голям, че се случва хлебарките да не са достатъчно. Поради тази причина организаторите призовават желаещите да участват да си носят собствена хлебарка.

Всички хлебарки се надписват със състезателни номера (което не е никак лесна работа), за да може да се излъчат победителите. След края на надпреварата хлебарките могат да бъдат използвани за следващото... ако успеете да ги хванете. А на успелите да се измъкнат – успех!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Krasimira Jekova, 21.01.2013 | 13:46
а състезание с мравки защо не направят
Абонирайте се за нашия бюлетин