Къде в Мюнхен повръщането е безплатно - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде в Мюнхен повръщането е безплатно
Автор: Peika.bg

В Хофбройхаус редовните клиенти имат сейф за собствената си халба и могат да дойдат и да ви вдигнат от собствената си, лична запазена маса по всяко време.

Редовните клиенти винаги имат право

Хофбройхаус“ (Hofbräuhaus) е бирарията в Мюнхен, която днес е повече забележителност, отколкото място, където ще успеете да си намерите маса и да изпиете няколко халби бира. Причината за това е традицията, която бирарията има от години – да прави всичко за редовните си клиенти. Редовните клиенти си имат собствена маса. Ако някой е седнал на масата им, когато те дойдат, имат правото да го накарат да стане. Освен това си имат лични сейфове, където да съхраняват своите лични (и често много скъпи) халби. Сейфовете се появяват през 1970 г. по настояване на някои от тогавашните редовни клиенти. Звучи страхотно да си редовен клиент на „Хофбройхаус“, нали? Уловката е, че не е никак лесно да станеш редовен клиент – трябва да идваш минимум четири пъти седмично, всяка седмица, всеки месец, в продължение на 10-15 години. И тогава може би евентуално би могъл да бъдеш приет за редовен клиент.

Въпреки че тук се продава вероятно най-скъпата бира в Мюнхен, бирарията е винаги пълна, маса се намира трудно. Затова често се случва между масите в индианска нишка да минат група туристи, които разглеждат тази „забележителност“ и после си излизат. Ако видите свободно място на нечия маса, веднага го заемете – тук стоенето на маса с непознати е нормално. Все пак имайте предвид, че освен редовните клиенти от Мюнхен, останалите клиенти са предимно туристи.

Хора и истории

Бирарията е основана през 1589 г., а причината за това е много банална – баварският дук Вилхелм V поръчва създаването на собствена пивоварна, тъй като внасянето на пиво от Долна Саксония било твърде скъпо за жадния кралски двор. Така се създава марката бира „Хофбройхаус“, която е най-популярната в Мюнхен и до днес. По-късно към пивоварната се създава и гостоприемница. По време на Втората световна война бирарията е използвана от нацистите и останалата оттогава свастика на тавана днес е покрита с баварското знаме и не се вижда.

Веднага вдясно след входа на „Хофбройхаус“ има по-малка зала за 70 души. Тези, които не познават историята на бирарията, остават учудени , че тя се казва „Щаделхайм“ (Stadelheim) – като мюнхенския затвор. Залата наистина дължи името си на затвора, защото до Втората световна война служители на затвора (редовни клиенти, естествено) са имали своя запазена маса тук.

Качете се на втория етаж, където всеки ден от 9 до 17 часа можете да разгледате изложба за историята на мястото, за хората и събитията, с които е свързано.

Над 100-годишни маси

От създаването на „Хофбройхаус“, разбира се, много неща са се променили, но някои си остават все същите с години. Като масите например – някои от тях са от 1897 г., както свидетелстват множеството издраскани по тях инициали и имена. А размерите на бирарията са наистина внушителни – в нея до 5000 души могат едновременно да се наслаждават на баварската кухня и пиво.

Повръщането безплатно

Тук е и единственото място в Мюнхен, където можете да повръщате безплатно. За тази цел в мъжката тоалетна е поставена специална „мивка“ - по-висока от тоалетна чиния, но по-ниска от мивката за ръце, за да е удобна за извършването на съответната дейност, за която е предназначена. Повръщането на всяко друго място в тоалетните, както и повръщането изобщо в заведенията в Мюнхен, води до заплащане на глоба за почистване от 50 евро. Освен това в дамската тоалетна има автомат за чисто бельо. Практично, а?

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин