Как Атина получила името си? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как Атина получила името си?
Автор: Peika.bg
Как Атина получила името си?

Гръцката столица е един от най-старите градове в света. Животът е нея кипи от най-малко 5000 години. Като един от най-мощните градове на Древна ГърцияАтина пази много интересни митове и истории. Една от тях разказва как градът е получил своето настоящо име. 

Според легендата Атина е построена на хълм от митично създание на име Кекропс. Той бил наполовина човек и наполовина змия. Решил да нарече този красив град на свое име. В продължение на много години той управлявал града с твърда ръка, превръщайки го във важен търговски център. Той растял и процъфтявал и привличал ревността на боговете на Олимп, тъй като никога не им плащал никакъв данък. Затова те решили да сложат бог-покровител на града.

След дълги дебати, двама богове се откроили сред останалите за покровители на големия град. Това били - Посейдон - богът на моретата и Атина - богиня на мъдростта. След като обмислил, богът на всички богове - Зевс решил, че и двамата богове трябва да направят подарък на цар Кекропс и неговите граждани. Така те сами щели да изберат своя покровител. 

Как Атина получила името си?

В уречения ден двамата богове дошли в града, за да се срещнат с царя и населението, и да представят своите дарове. Посейдон пристъпил напред и забил тризъбеца си в скалата и от нея бликнал извор с вода. Неговият дар означавал, че гражданите никога няма да се изправят пред сушата. Изненадани от идеята да не се налага да жадуват, гражданите се затичали до водата. Когато отпили от нея, те разбрали, че е солена, точно като водите на моретата и се разочаровали.

След това дошла Атина, протегнала ръце и засадила семе в земята. Изведнъж то се превърнало в красиво и високо маслиново дръвче. Гражданите били много щастливи, тъй като маслината означавала храна и дърва за огрев. В един глас те пожелали богинята за покровителка. В нейна чест градът бил наречен Атина! Любимотo ѝ животно, бухалът, станал символ на града и затова първите атински монети носят неговия образ!

Как Атина получила името си?

И до днес има маслиново дърво на мястото на Акропола, което се счита за свещено. Маслини се срещат в целия регион около Атина, а зехтинът е течното злато на Гърция!

Как Атина получила името си?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин