Как да изберете най-добрия ресторант в непознат град - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да изберете най-добрия ресторант в непознат град
Автор: Иванка Могилска
Как да изберете най-добрия ресторант в непознат град
Снимка: Thinkstock/Guliver

Опитният пътешественик лесно ще намери ресторант, в който готвят вкусно и няма да му вземат и кожата със сметката, независимо в коя точка на земното кълбо се намира. Той спазва няколко просто правила, които препоръчвам и на вас.

Избягвайте заведения за туристи

Някои от тях може да са с много хубав интериор, а храната в други дори да става за ядене, но като цяло ресторантите в туристическата зона не са добра идея. Там обикновено е по-скъпо, а менюто е микс от скучна европейска кухня и два-три набързо приготвени местни специалитета.

Търсете пълен ресторант

След като се измъкнете от капана за туристи, оглеждайте се за пълен ресторант. Колко пълен след като е вторник по обяд? Повярвайте ми, ако заведението е с добра кухня, трудно ще си намерите място дори тогава.

Прегледайте менюто преди да седнете

Обикновено менюто на всеки ресторант е закачено до вратата. Разгледайте го преди да решите ще оставате ли или не. Заведенията, които залагат предимно на кухнята си, имат интересно меню или предлагат изцяло традиционни за страната ястия. Обикновено списъкът със специалитети е дълъг и има доста внушителен списък с вегетариански ястия. Манджите, които се приготвят само от зеленчуци, са по-трудни и пипкави за готвене. Затова заведенията, които си знаят, че кухнята не е най-силната им страна, предпочитат да сервират месо – най-добре на скара или с някакъв сос.

Поискайте помощ от сервитьора

След като намерите добър ресторант остава да нацелите и най-доброто ястие за деня. Съветвам ви да поискате помощ от сервитьора. Една широка, дружелюбна усмивка, две гладни очи, вперени в него и молба да ви предложи най-вкусното местно блюдо ще свършат работа. Добавете, че отдавна искате да пробвате ястия, типични за страната, защото сте чували само добри неща. Оставете го да ви препоръча и напитка и десерт. Със сигурност ще се нахраните вкусно, а обслужването ще е перфектно.

Защо ли? Защото всекиму ще стане приятно, че го търсите за помощ и съвет и то в област, в която се счита за специалист. А като бонус ще може да ви омае с превъзходни ястия от собствената си страна.

На тръгване не забравяйте да изкажете възхищението си и да благодарите за помощта на сервитьора и за майсторството на готвача, докато опитвате суфле, паеля или качо е пепе. Това топли повече от бакшиш, родопско одеяло и чай с ром взети заедно. А и ви дава бонус точки пред случайността, която разпределя хората в добрите и гадните ресторанти и барове из вселената.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Охльо Бохльо, 20.09.2013 | 15:17
трябва да гледам местните къде ходят и ние след тях :)
Абонирайте се за нашия бюлетин