10 съвета за купуване на туристически услуги онлайн - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 съвета за купуване на туристически услуги онлайн
10 съвета за купуване на туристически услуги онлайн

Все по-често чуваме за измамени потребители, закупили самолетни билети чрез фалшив фейсбук профил. 

Тук ви представяме 10 ценни съвета относно сигурността при резервиране на туристически услуги онлайн. Вижте за какво трябва да внимавате и как да избирате сайтовете, на които да се доверите при резервация.

1. Не купувайте самолетни билети от частни лица

Самолетни билети могат да бъдат продавани и издавани само от оторизирани за това компании или от самия превозвач, но не и от физически лица. Билетите са поименни и препродаването им е на практика невъзможно. Никога не се доверявайте на частни лица, които ви предлагат изгодни самолетни билети в социалните мрежи. Те могат да са канал за комуникация или препратка към съответния сайт на агенцията или превозвача, но не и директен контакт за покупка.

2. IATA сертификат

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) е основният орган, регулиращ въздушния превоз на пътници в цял свят. Самолетни билети на сайта си може да предлага всяка компания, но само акредитираните от IATA агенции и самите авиокомпании имат право да ги издават. Пътникът може да е спокоен, че билетът е наистина резервиран, платен и издаден, само е закупил билета си от компания с такъв сертификат. В случай, че сайтът от който купувате, не притежава такъв, задължително проверете коя е агенцията, която издава билетите му, и може ли да й се има доверие. 

10 съвета за купуване на туристически услуги онлайн

3. Дружество в България и обслужване на български

Изберете компания, регистрирана у нас. Дружествата, регистрирани в други държави, работят съгласно чуждо законодателство и българското няма да може да ви защити в определени ситуации. Допълнителни проблеми се създадат от езиковите бариери, високите суми за международни телефонни разговори и тн. Уверете се, че на сайта има физически адрес, телефон и имейл, на които можете да осъществите контакт с представител на компанията всеки ден.

4. Отдел "Обслужване на клиенти“

Туристическите услуги почти винаги са свързани с последващо обслужване. В тази връзка агенциите следва не само да издават самолетните билети, ваучери за хотел или други услуги, но и да предоставят допълнително обслужване на клиентите си. Неочаквани ситуации и промени в плановете могат да настъпят по всяко време, включително вечерта или през уикенда. Ако работното време на компанията е кратко и само в работни дни, ориентирайте се към друга агенция, за да предотвратите неудобства и допълнителни разходи.

10 съвета за купуване на туристически услуги онлайн

5. Имейл до 48 часа

Обикновено самолетните билети се заплащат изцяло в момента на резервация – с карта или по банков път, като потребителят следва да получи билета си в електронен формат в максимум до 48 часа след издаването му. Ако не го получите в този срок, имате основание за притеснение и следва незабавно да се свържете с агенцията, за да разберете какво се случва.

6. Резервационен номер 

При закупуване на туристическа услуга онлайн, потребителят трябва непременно да получи номер на резервация. С този номер, изпратен и по имейл, потребителят трябва да има достъп до резервацията си по всяко време и да може да проверите статуса й на сайта, от който е резервирал, или чрез контакт с агента/авиокомпанията.

7. Сертификати за сигурност

Погледнете адресната лента на браузъра и вижте дали сайтът започва с "http" или "https". "Https" (secured) означава, че сайтът има удостоверение за сигурност и вашите лични данни ще бъдат обработвани безопасно.

10 съвета за купуване на туристически услуги онлайн

8. Не се доверявайте на прекалено ниски цени

При продажбата на самолетни билети агенцията се явява посредник, предлагащ чужд продукт, към който добавя стойност. Няма как тя да продава на цени, значително по-ниски от тези на превозвача. В повечето случаи, за да е в състояние да предложи качествена услуга и да отговори на всички споменати критерии за доверие и качество, тя следва дори да има допълнителна такса. Разбира се, често агенцията може да предложи по-ниски цени и отстъпки, благодарение на добрите си партньорски отношения с доставчиците, но драстичните разлики в цените са повод за съмнение.  

9. Добър уебсайт и силно присъствие онлайн

Интернет е естествената среда за една онлайн туристическа агенция и тя не може да оцелее без качествен уебсайт, както и постоянно присъствие в утвърдените комуникационни канали в интернет. Когато избирате сайт за покупка на туристическа услуга, уверете се, че той работи добре, лесен и удобен за употреба е, съдържанието му е ясно и разбираемо, без подвеждаща информация. Наличието на общи условия и тяхната достъпност във всеки момент от резервацията, е задължително. Липсата на активност в онлайн пространството, липсата на отговори на съобщения, цензурата (изтриване на коментари и „банване“ на потребители), са признаци за некоректност и повод за недоверие.

10. Опит и имидж

В заключение, утвърждаването на една компания като сериозен и заслужаващ доверие онлайн туристически агент изисква време, усилия и ресурс. Избирайте компании, които се ползват с доверие на пазара, имат достатъчно голям опит, ползват се с добра репутация не само в България, но и на други пазари. Проверявайте ревюта, мнения и публикации за тях  в публичното пространство, но внимавайте те да не са манипулирани. 

Източник: eSky.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин