Как да не изглеждате грубияни в Холандия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да не изглеждате грубияни в Холандия
Автор: Peika.bg
Как да не изглеждате грубияни в Холандия

Холандия е малка държава в Северна Европа, където хората са се постарали да направят така, че тя да изглежда като едно добре поддържано, красиво бижу и държат това да си остане по този начин. Ако отивате там за по-дълго време, ще разберете, че местните хора са доста резервирани, отдадени на работата и семейството си, и изключително ревниво пазещи личния си живот.

За хора от Южна Европа характеристиките на холандците могат да се видят неприятно студени, но когато сте в тяхното общество, ще трябва да се научите да живеете по техните правила. По-долу ще имате възможност да прочетете как хората от Ниската земя ще очакват да се държите по време на гости или на бизнес среща.

В случай, че холандско семейство ви покани на обяд/вечеря:

Ръкувайте се с всички, включително и децата, когато пристигнете в уречения час. Ръкостискането трябва да е кратко и делово, придружено с усмивка и повтаряне на името ви, за да не се налага отново да ви питат за него. В Холандия местните трудно допускат непознати хора до себе си, затова изчакайте малко преди да започнете да си говорите на малко име, защото там така си общуват приятели и роднини.

Добре е да занесете кутия с хубав шоколад, саксия с растение или книга, но не забравйте да купите цветя за домакинята. Важно е цветята да са нечетен брой, но не 13, защото това се счита за каръшко число. Също така, не подарявайте бели лилии или хризантеми, защото в Холандия тези цветя се ползват само за погребения.

Не е добра идея и да носите вино, защото домакинът може вече да е подбрал напитките, които ще консумирате. Ако носите друг подарък, най-добре го сложете в красиви кутия и опаковка, но при подаряване оставете отворен капака, за да се вижда подаръкът.

33481

Храненето в Холандия е много делово и прилича на ритуал. Останете прави, докато ви поканят да седнете, защото може да има предвиден стол за вас. По принцип мъжете остават прави, докато всички жени седнат. Не започвайте да се храните преди домакинята и оставете домакинът да вдигне първия тост.

Ако не сте довършили храната си, кръстосайте ножа и вилицата си в средата на чинията, с вилицата върху ножа. Когато приключите с храната, оставете ножа и вилицата си една до друга от дясната страна на чинията и не забравяйте да изядете всичко, което са ви сервирали, защото оставянето на храна е обидно в тази държава.

33480

В случай, че искате да правите бизнес с холандци:

Имайте предвид, че повечето холандци са свикнали да правят бизнес с чужденци, защото от векове са световна търговска сила, което значи и че имат изградени правила за бизнес комуникация.

Като за начало, не се опитвайте да си направите среща в летния период от юни до август, защото тогава повечето хора излизат във ваканции. Когато имате вече уговорена среща, трябва да сте изключително точни, защото холандците не обичат да си губят времето, а и закъснение би означавало, че не можете да спазвате срокове по принцип. Ако закъснявате, свържете се веднага с хората по телефона и им обяснете защо това се налага, но никога не отменяйте среща в последния момент.

По принцип деловите срещи са с фиксирано време, така че е по-добре да карате по същество и да гледате събеседниците си в очите, докато говорите.

33479

Първоначално те ще искат да знаят какво сте завършили и от колко време сте в бизнеса, а вие най-добре им отговорете откровено на въпросите, защото бизнес средата там е малка и хората се познават, тоест лесно могат да разкрият неверни факти от биографията ви и те веднага ще се разчуят. В бизнес отношенията си холандците са резервирани, както във всичко останало. По време на среща спазвайте дистанция, не демонстрирайте емоции и си спестете жестикулирането. Най-добре бъдете директни и не използвайте метафори. Вашите аргументи трябва да са рационални, но не и емоционални, а за да подкрепите твърденията си, винаги ползвайте факти.

На бизнес среща е добре да обясните защо и как познанството ви ще облагодетелства и двете страни, но отново бъдете честни в намеренията си, защото холандците обичат да гледат на бизнеса си в перспектива. Това означава, че не трябва да се изхвърляте с възможностите си. Знайте, че идеите ви ще бъдат изслушани внимателно и обсъдени свободно от всички присъстващи, като всеки е свободен да добави по нещо. Там се работи на принципа на консенсуса и всеки, който е ангажиран с проекта, ще бъде допитан, преди да се вземе финално решение.

В същото време холандците искат да знаят всички подробности и детайли, преди да се съгласят на сделка. Когато решението е взето веднъж, не се променя. Договорките след това се изпълняват стриктно.

Не звучи толкова сложно, нали?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин