Как да определите бюджет за пътуването си? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да определите бюджет за пътуването си?
Автор: Peika.bg
Как да определите бюджет за пътуването си?
Снимка: pexels

Определянето на бюджет за конкретно пътуване е нещо, което винаги трябва да правите. Това ще ви позволи да бъдете наясно с какво разполагате, да разпределите сумата по възможно най-добрия начин и да вземете максимума от пътуването.

За да имате спокойно пътешествие, на което да се насладите напълно, първото нещо, което трябва да направите, е да определите сумата, която можете да отделите за това пътуване. В определянето на бюджета има някои стъпки, които е добре да следвате. Ето кои са те:

Проучете дестинацията

Как да определите бюджет за пътуването си?
Снимка: pexels

Едно от първите неща, които трябва да направите, когато определяте бюджета си, е да проучите вашата дестинация. Вижте колко са средните разходи, като например за храна, транспорт, различни активности, екскурзии и всичко, което би ви струвало пари. Можете да направите такова проучване, като потърсите в интернет и прочетете различни статии, а друг добър вариант е да посетите някой форум, за да получите информация от хора, които скоро са били на въпросното място.

Разгледайте хотелите

Цените на нощувките варират, в зависимост от вида на мястото, което сте избрали, удобствата, които предлага, както и разположението му в самото населено място. На днешно време пътуването с по-ограничен бюджет е лесно, тъй като има най-различни варианти, различни от 5-звездни хотели. Въпреки това, разгледайте местата за настаняване и се ориентирайте в ценовите диапазони на типа място, което вие търсите. 

Решете какво искате да правите, когато отидете там

Как да определите бюджет за пътуването си?
Снимка: pexels

Целите на пътуванията са много различни за различните хора. Има такива, които отиват на определено място с цел почивка, тоест излежаване в джакузито или басейна. Има хора, които искат да се насладят на природните забележителности, които в повечето случаи са безплатни, а има и пътешественици, които искат да посетят абсолютно всеки музей и галерия, които се намират в района. 

Поради тази причина трябва да решите какво искате да правите по време на пътуването си. Първо трябва да се запознаете с възможностите. Прочетете блог стаии по темата, поговорете с хора, които са били там и потърсете информация в интернет. След като разберете кои са нещата, които се предлагат, запишете на един лист всичко, което искате да правите и всички места, които искате да посетите. Проучете какви са цените за вход на тези места и сметнете приблизително каква сума ще ви бъде необходима. 

Ако пък сте от хората, които предпочитат да се включват към оргнизирани екскурзии, можете да се свържете с местен екскурзовод и да проучите какви са цените. 

Съобразете датите, които сте избрали 

Имайте предвид, че около големи празници, като Коледа и Великден, в разгара на сезона, както и през уикендите, цените са значително по-високи. Това се отнася както за цените на нощувките, така и за цените в заведенията и всичко останало. Ако искате да определите по-малък бюджет за пътуването си, изберете делнични дни. Така със сигурност ще можете да се впишете в по-малка крайна сума. 

Допълнителни пари

Как да определите бюджет за пътуването си?
Снимка: Unsplash

Важно е винаги да разполагате с пари за спешни случаи. Добре е да добавите около 20% от сумата, която смятате, че ще изхарчите и да ги заделите за спешни случаи. Ако пътувате в чужбина, добре е да имате на разположение и допълнителна кредитна карта, която да използвате в случай на нужда. Надяваме се тези пари да не ви потрябват, но е задължително да разполагате с тях. 

Направете окончателна електронна таблица с всичките си разходи

След като установите колко ще струват различните елементи от вашето пътуване, създайте окончателна електронна таблица. Таблицата не бива да бъде сложна, трябва да пише кратко и ясно за кое колко пари са необходими. По този начин лесно ще пресметнете окончателния бюджет за пътуването. 

Може да ви се струва леко досадно, но предварителното планиране е от ключово значение за това как ще протече пътуването ви. След като вече сте свършили тези задачи, няма да бъде необходимо да мислите за това по време на почивката си и ще успеете да извлечете максимума от преживяването. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин