Как да правиш впечатляващи снимки на път с телефона си - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да правиш впечатляващи снимки на път с телефона си
Автор: Мария Ангелова
Как да правиш впечатляващи снимки на път с телефона си
Снимка: Lomovera

Как да правищ впечатляващи снимки на път, като използваш само камерата на телефона си

Няма нужда да носиш сложна техника, за да направиш впечатляващи снимки - и дори да разкажеш цяла история само с кадри. Може да стане чудесно и с телефон. Всеки фотограф ще ти каже, че най-добрата камера е тази, която е винаги у теб.

Ще ти го каже и Вера Гоцева, която може би познаваш като Lomovera. Тя открива сезона с поредица от вдъхновяващи фото уикенди, на които ще те научи на всичко нужно за създаването на силна фото-история само с мобилен телефон.

 

41209  41204

Научи малко повече за Вера, а по-долу виж съветите, които тя дава за запечатването на интересни кадри с телефон:

Визитка:Lomovera се появи преди 9 години от любопитсвото ми към ломо фотографията. Оттогава съм изпробвала всевъзможни техники на снимане (с камери-играчки, с широкоформатни камери, моментни камери, лента, дигитално, полароид) и имам 4 изложби зад гърба си. Преди няколко месеца се запалих по мобилната фотография, прекарвам почти всеки уикенд на колела, носейки единствено мобилния си телефон и се връщам, заредена с цяла фото история, която нямам търпение да споделя в Инстаграм. Откакто започнах да разказвам пътешествията си в Инстаграм, последователите ми се увеличиха 10 пъти и получавам постоянни запитвания за закупуване на кадрите ми. И това не е сложно или скъпоструващо хоби - няма нужда дори от екзотични дестинациии - да уловиш красотата на мига е нещо, на което всеки може да се научи.

41207  41203

Аз съм Вера и мечтая да... пътувам постоянно. Човек на път е истински свободен и си го доказвам всеки път, когато запаля колата нанякъде.

Фотографията за мен е... средство да разказвам истории. Продължение на окото и абсолютно вдъхновение.

Пътуването за мен е... начин да преоткрия света и да се свържа със себе си. И да срещам нови и нови хора.

За да си фотограф, е нужно... да умееш да виждаш и да разпознаваш момента, но най-вече да бъдеш емпатичен. Последното е особено важно, защото точно това качество отличава добрите фотографи от посредствените.

41213  41208

За да разкажеш история само със снимки, е нужно... да имаш точните снимки и да знаеш как да ги подредиш, за да въздействат. Неслучайно е казано, че един кадър говори колкото хиляда думи. Продължавам да вярвам, че ако снимката не ти разказва сама история, и сто изречения не могат да я спасят.

За да направиш интересни снимки на път, трябва... да композираш добре и най-вече да умееш да боравиш с естествената светлина. После идва обработката с точните инструменти.

41210  41211

За да направиш интересни снимки само с телефон, трябва... да знаеш как да работиш с основни фотографски принципи и да ги съчетаеш с няколко правила за работа с телефон. Фотографията е фотография навсякъде без значение от изразното средство.

Добрият фотограф на път винаги се оглежда за... всичко. Няма добри и недобри теми. Всичко е интересно. Достатъчно е да излезеш от себе си, за да откриеш милион още по-страхотни неща, които да те развият.

Никога не забравяй да... си заредиш техниката и да си отвориш съзнанието. Даже второто е по-важно.

41206  41212

 Вера с любимия си Polaroid        

Разпространен мит за снимането с телефон е, че... телефонът сам прави снимката. Всъщност са нужни умения и опит.

Един уикенд на път е достатъчен да... имаш поне една история за разказване и още сто спомена в очите. А ако е с мен, гарантирано ще можеш и да правиш с телефона си снимки за изложба.

*

Следващите дати за фото пътуванията са 10 и 17 април (по изключение еднодневни). Можеш да следиш Вера и бъдещите дати за фото уикенди във фейсбук и в сайта й.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин