Как да правите красиви коледни снимки? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да правите красиви коледни снимки?
Автор: Peika.bg
Как да правите красиви коледни снимки?
Снимка: Unsplash

Коледните базари са рай за фотографите. Те разполагат с невероятна атмосфера, декорации и светлини и създават страхотни възможности за снимки. В някои градове коледните базари са разположени до забележителности, което е допълнителен бонус, тъй като дава възможността за наистина зашеметяващи снимки. 

Най-доброто време за правене на коледни снимки е вечер, когато всички лампички са включени, но настройките на фотоапарата, които обикновено използвате, няма да свършат особено добра работа. Искате ли да научите повече? Тогава продължете да четете. Ето съвети и техники за правене на красиви коледни снимки: 

Бързи експозиции

Когато се стъмни, най-добрата техника е използването на статив, ниско ISO (т.е. 100) и дълга експозиция. Това позволява максимално качество на изображението. Но при дълга експозиция хората, трафикът и други обекти могат да бъдат замъглени или напълно да изчезнат. Това може да развали снимката. 

Когато правите снимки на коледни базари, добре е хората също да присъстват, тъй като помагат за пресъздаване на атмосферата. За да направите това, в зависимост от наличното количество светлина, използвайте широка бленда като F4 и увеличете ISO, колкото е необходимо, за да осигурите на снимката добра ярка експозиция. В идеалния случай скоростта на затвора не бива да е повече от няколко секунди или, ако е възможно, опитайте да снимате по-бързо от 1 секунда.

Ако снимате от ръка, уверете се, че вашият стабилизатор на изображението (IS или VR) е включен и че снимате с достатъчно висока скорост, за да получите ясни изображения. Ако вашите изображения изглеждат замъглени, увеличете съответно ISO и скоростта на затвора. Друга добра техника е да се облегнете на предмети (като стена или дърво) или да поставите камерата си върху стени и други предмети, за да държите камерата възможно най-стабилна.

Ако снимате със статив, това ще позволи по-дълги експонации. Когато използвате статив, използвайте 2 или 10-секунден таймер, за да предотвратите колебания от натискане на бутона на затвора.

Как да правите красиви коледни снимки?
Снимка: Unsplash

Предложени настройки за бързи експонации при слаба светлина:

Режим на камерата: AV/A (приоритет на блендата) или ръчен

Скорост на затвора: Задава се от фотоапарата (приоритет на блендата) или от измервателния уред (m). Целете се към 2 секунди или по-бързо

Апертура: възможно най-широка, като F4

ISO: възможно най-нисък, но достатъчно бърз, за да получите добри изображения. Увеличете ISO, за да позволите по-бързи скорости на затвора или ако изображенията ви са замъглени. 

Стабилизатор на изображението: Да, ако не използвате статив (IS или VR)

Фокус: Авто

Таймер: 2 или 10 секунди, ако използвате статив 

Дълги експозиции

За някои снимки на коледен базар, като например детайли, далечни снимки или където трябва да направите по-дълга експозиция, за да получите желаната снимка, е най-добре да използвате дълга експозиция с възможно най-ниското ISO (например 100).

Нещо, което трябва да се отбележи е, че когато правите снимки на коледни базари, когато те имат много светлини, в зависимост от това каква бленда използвате, като F4 или F16, ще имате различни количества проблясъци от светлини. Широка бленда като F4 ще има минимален или никакъв блясък, докато тясна бленда като F16 ще има голям блясък. Блясъците понякога могат да отвличат вниманието, ако са твърде силни или са твърде много, така че имайте това предвид, когато правите снимката си.

Как да правите красиви коледни снимки?
Снимка: Unsplash

Предложени настройки за дълги експонации при слаба светлина:

Режим на камерата: AV/A (приоритет на блендата) или ръчен (m)

Скорост на затвора: Задава се от фотоапарата (приоритет на блендата) или от измервателния уред (m). Трябва да е по-бавно от 1 секунда

Апертура: Настройте според желанията (блясъкът от светлините, който споменахме). Тясната бленда, т.е. F8-F16, изисква по-дълги експонации

ISO: 100 – Увеличете съответно, ако искате хората и движещите се обекти да бъдат по-малко замъглени

Стабилизатор на изображението: Не (IS или VR). Изключете това, тъй като камерата ще се опита да намери движение, което липсва, когато използвате статив. 

Фокус: Ръчен или автоматичен. Когато използвате статив, добре е да бъде ръчен

Таймер: 2 или 10 секунди

Статив: Да

Коледни светлини и улици

Как да правите красиви коледни снимки?
Снимка: Unsplash

Техниките по-горе могат да се използват и за заснемане на декорации на улица. Така че, ако искате да замразите хората и трафика, тогава използвайте по-бърза експонация, а ако искате хората и трафикът да бъдат замъглени или да създават леки следи, тогава използвайте по-дълги експонации.

Обработване на коледни снимки

Как да правите красиви коледни снимки?
Снимка: Unsplash

Когато обработвате коледни снимки: 

Намалете акцентите, тъй като често те могат да бъдат доста ярки, особено при дълги експозиции. В резултат на това ще извадите повече детайли в снимката.

Увеличете леко сенките, за да покажете повече детайли и да създадете по-балансирано изображение. 

Регулирайте баланса на бялото, ако е необходимо, за да получите желания резултат. Често снимките, направени през нощта, изглеждат с твърде топли цветове, когато се правят в автоматичен режим. Този ефект изглежда добре, но просто трябва да сте сигурни, че не е прекалено. По същия начин, ако снимката ви изглежда твърде студена/синя, увеличете баланса на бялото.

Добавете малко наситеност, за да изпъкнат всички цветове.

Увеличете леко яркостта, ако изображението като цяло изглежда тъмно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин