Как да прекарате 24 часа в Кайро - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да прекарате 24 часа в Кайро
Автор: Peika.bg
Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Има много неща за правене, много забележителности за разглеждане и развлечения, които да запълнят вашите 24 часа в Кайро

Разглеждане на Кайро

Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Кайро е един от най-живописните градове в света. Има своя чар, основан на историческото значение на града. Има две страни на Кайро, които ще видите при обиколката на забележителностите: исторически Кайро и ислямски Кайро. Ще можете да видите достатъчно и от двете по време на вашия престой. 

Историческият Кайро е може би най-забележителната част на града. Египетската столица е известна със своите фараони и огромното богатство, което градът притежава. Тази част на града ще ви даде възможността да погледнете към легендарното минало. Основната зона за посещение е платото Гиза. Там се намират световноизвестните пирамиди в Гиза, Големия сфинкс и много други. Има такса за вход в платото, но ще получите достъп до много от забележителностите. 

Пирамидите в Гиза са седмото чудо на древния свят. Трите пирамиди включват Хеопсовата пирамида (най-голямата от трите), пирамидата на Хефрен и пирамидата на Микерин или Менкаур. Тези пирамиди са отворени за посетители, но само по две от тях. Не можете да видите и трите пирамиди. На всеки две години се разменят. Идеята на това е този феномен да се запази възможно най-дълго време, тъй като непрестанните посещения малко или много вредят на пирамидите. 

Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Платото включва и няколко други, по-малки пирамиди, посветени на кралици и благородници.

Сфинксът е другото забележително нещо, което можете да видите там. Представлява огромната статуя с човешка глава и тяло на лъв, която пази покоя на фараоните, погребани в пирамидите. Фигурата на Сфинкса датира от 2500 пр.н.е., с човешко лице, широко шест метра, издялано от варовик. 

Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Платото е най-популярната туристическа атракция в Кайро и идеалното място за започване на разглеждането на забележителностите. Най-добре е да пристигнете сутрин, когато отваря, за да избегнете огромните опашки и изпепеляващата горещина. 

Ислямският Кайро е друга забележителна област, която е чудесна за разглеждане на забележителности.

Местоположението на Кайро в Северна Африка, близо до Близкия изток, води до значително влияние от исляма. Целият регион демонстрира страхотно представяне на ислямската архитектура. Основните атракции са многото джамии, които са построени там.

Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Първата джамия, построена в Египет, Амр ибн ал-Ас, е най-старата джамия в Африка. Построена е през 642 г. сл. Хр., около времето, когато е създаден и самият Кайро. Други значими джамии, които си струва да се видят, са Ибн Тулун, Султан Хасан и Ел Рефаа. Имайте предвид, че това са религиозни места и е необходимо подходящо облекло.

Какво да правите в Кайро

Разходката из Кайро може да бъде доста изморителна, особено в пустинната жега. Има много неща за правене в града, за да си починете от слънцето. Много от тези обекти се намират в близост до популярните туристически райони, така че са лесно достъпни, докато обикаляте Кайро през деня.

Пазарът Khan El-Khalili Bazaar е едно от местата, които задължително трябва да посетите. Пазарът е най-големият в района и несъмнено един от най-популярните за туристите. Там можете да намерите всичко- от дрехи, сувенири и стъклария до бижута, занаятчийски изделия- всичко, което можете да си представите.

Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Разхождайки се из пазара, ще срещнете много местни египтяни, готови да ви продадат стоките си на всяка цена, но винаги приятелски настроени. Пазарлъкът е важна част от египетската култура, така че почти всичко, което намерите на пазара, може да бъде договорено на по-ниска цена. Има и магазинчета с фиксирани цени за хората, които не умеят да се пазарят.

Друго интересно нещо, което можете да направите в Кайро, е да посетите Каирската кула. Кулата на Кайро е най-високата кула в града, с височина 185 метра. Кулата е впечатляваща, погледната от нивото на улицата, но най-добрите гледки се разкриват от върха на кулата. Можете да се се качите на най-високото ниво, където ще се насладите на панорамна гледка към целия град.

Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Кайро е построен на брега на река Нил, най-дългата река в света. Самата река също е основна туристическа атракция, като предлага разходки с лодка и круизи по реката. Разходката с лодка по Нил също е преживяване, което никога няма да забравите. Предлагат се както разходки през деня, така и нощни круизи. Можете да наемете лодка за частна разходка или да се присъедините към организираните такива.

Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Заведения за хранене и развлечения в Кайро

Египетската кухня е почти същата като тази на Близкия изток. Те споделят много от традиционните ястия като шаурма и Фул Медамес. Можете да намерите тези ястия и много други при много от уличните търговци в целия град, но можете да ги поръчате и в луксозните ресторанти. 

Ако египетската кухня не ви допадне, има множество европейски ресторанти, в които можете да хапнете нещо познато. Има също световноизвестни вериги за бързо хранене, така че бъдете сигурни, че няма да останете гладни в Кайро. 

Из целия град ще видите безброй кафенета. Кафенетата обаче предлагат много повече от кафе. Едно от любимите забавления на египтяните е да пушат наргиле с приятели. Това е чудесен начин да се отпуснете, докато се наслаждавате на атмосферата на Кайро.

Как да прекарате 24 часа в Кайро
Снимка: Unsplash

Ако предпочитате малко по-оживени забавления, лесно ще ги намерите в Кайро. Въпреки че Кайро е град с богата история, той има вълнуващ, модерен нощен живот. В центъра има много нощни клубове и барове, посещавани от местните жители, и макар че населението е предимно от мюсюлмани, се консумира доста алкохол. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин