Как да прекосите Сахара с колело в 10 стъпки - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да прекосите Сахара с колело в 10 стъпки
Как да прекосите Сахара с колело в 10 стъпки
Снимка: Thinkstock/Guliver

Британецът Дейвид Чарлз си имал една мечта – да премине с колело през Сахара. Без някакъв конкретен план, през февруари 2012 г. се качва на ферибот до Тунис, след което потегля на епичното си пътешествие – четири седмици през пясъците на Сахара.

В края на приключението си той резюмира в 10 стъпки своите съвети към хората, които обичат да карат колело, но никога досега не са се впускали в подобна авантюра. Прочетете вдъхновяващите му думи:

1. За да се справя с бюджета, икономисвах от настаняването, не от храната. Прекарах много тежки нощи, но винаги се наслаждавах на стабилна закуска на следващия ден. А храната в Тунис е чудесна.

2. Не позволявайте на никого да ви казва, че нещо е невъзможно и вие сте луди. Всъщност, ако някой ви казва, че сте луди, вероятно сте на правилния път.

3. Не летете. Използвайте въображението си, за да намерите начин да се придвижвате из големия свят. Има толкова красота в двулентов път в родната ви страна, колкото в коралов плаж на Барбуда. Извлечете максимума от мястото, на което се намирате. Типично туристическите дестинации, през които имах нещастието да карам колело, бяха най-малко интересни и пълни с най-много опасности.

4. Изберете си дестинация, която разпалва въображението ви, но помнете, че самата дестинация не е ни най-малко важна. Представата за пясък между пръстите беше просто мотив да напусна канапето си.

5. Предвидете евентуални разходи, но не позволявайте на „евентуалното“ да диктува решенията ви. Поемайте рискове.

6. Отделете време, в което истински да се свържете с хората, които срещате. Говоренето с непознати ми е трудно. Но принуждавам сам себе си да влизам в контакт с хората и именно тези контакти са нещото, което е най-ценно в края на краищата. Помнете, че колкото и да сте уплашени, вие сте гостът. Бъдете възпитани и поздравете.

7. Пуснете си голяма, мъжествена брада. Брада, която разказва за срещи на живот и смърт с мечки гризли. Брада, която намеква за тъмни дни на скитане из пълни с тарантули джунгли. Брада, която пее песни за неудържими бури от кошмарите. Изключително полезна е за обезкуражаване на крадци и сексуални посегателства. Особено се препоръчва за жени-пътешественици.

8. Лесното не си заслужава. Сега може да се чувствате добре, но много скоро ще съжалявате.

9. Създавайте истории. Не избягвайте интересните ситуации. Участвайте. Все още си спомням историите, които дядо ми разказваше от участието си във войната. Никой не живее вечно, но тези истории – да.

10. Тръгвайте!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин