Как да преодолеете страха си от летене в 9 лесни стъпки? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да преодолеете страха си от летене в 9 лесни стъпки?
Автор: Peika.bg
Как да преодолеете страха си от летене в 9 лесни стъпки?
Снимка: pixabay

Победете страха си от летене с тези девет експертни съвета.

Всички сме чували израза „има по-голяма вероятност да умрете при автомобилна катастрофа, отколкото при самолетна“, но това не е утеха за онези, които разбираемо са малко обезпокоени от идеята да летят със стотици км в час на километри над повърхността на Земята.

Докато клиничната диагноза на авиофобия - страх от летене - е доста рядка, засягайки само 2,5 процента от населението според някои оценки, общата тревожност относно летенето е много по-често срещана. Някои се притесняват, че ще бъдат в затворено пространство твърде дълго, други не харесват височини, има и такива, които са ужасени, че могат случайно да отворят вратата на самолета по време на полет. Нещо повече, някои пътници се притесняват от микроби и вируси ( COVID-19), а други просто се тревожат, че може да се чувстват тревожни в самолета.

Какъвто и да е вашият пусков механизъм на тревога, има много начини, по които можете да облекчите безпокойството си. Тук сме, за да ви помогнем с тези девет съвета:

1. Демистифицирайте турбуленцията.

Как да преодолеете страха си от летене в 9 лесни стъпки?
Снимка: pexels

Турбуленцията не е нищо повече от нестабилни вятърни течения, които карат самолетите да се клатушкат малко, което изобщо не е различно от шофиране по неравен път или плаване в развълнувано море. Но сериозно, изобщо няма нужда да се притеснявате: самолетите са специално проектирани да се справят и минимизират турбуленцията.

Когато погледнете през прозореца си и видите крилото да се клати нагоре-надолу, докато самолетът е в турбуленция, не се страхувайте, че той е на път да се разбие. Тези огъващи се крила са като амортисьори, работещи за изглаждане на неравното каране като по черен селски път.

Освен това в наши дни технологията се използва за прогнозиране на зони на турбуленция, така че пилотите да могат да ги избегнат и да осигурят възможно най-гладкото пътуване.

2. Научете за вградените функции за безопасност.

Самолетите са много интересни машини. Те издават странни звуци и осигуряват уникални усещания. Те са сложни. И работят в система с малко паралели на това, което хората знаят и разбират. Така че се успокойте, като научите как самолетите са проектирани да издържат на извънредни ситуации. Подготвеността е ключова във всяка извънредна ситуация, така че знанието, че сте подготвени да се справите с различни сценарии, може да помогне за облекчаване на тревогите.

Също така е полезно да направите някои изследвания относно циркулацията на въздуха в самолетите, за да облекчите страха си от заразяване с COVID-19 по време на полет. Свежият въздух непрекъснато се изпомпва в самолета - въздухът в кабината се освежава на всеки три минути - и всеки рециклиран въздух се избутва през HEPA филтри, които премахват 99,9 процента от примесите, включително бактерии и вируси. Освен това въздухът в кабината обикновено тече от тавана към пода, а не отпред назад, така че замърсителите обикновено не се въртят наоколо. Разбира се, ако вашият спътник кихне, може да се заразите, но тези шансове могат да бъдат намалени с използване на маска, което е изискване за всички авиокомпании.

3. Проучете историята на самолетните катастрофи.

Може да звучи контраинтуитивно, но въоръжаването с познания за минали авиационни инциденти може да ви помогне да се чувствате по-спокойни по време на полет. Опитайте да гледате предаване като Mayday (известно също като Air Disasters), което образова зрителите за самолетни катастрофи – то ви казва какво се е объркало, защо се е объркало и как индустрията се е променила, за да предотврати повторение на подобен инцидент.

Можете също така да гледате видеоклипове на всички тестове, на които самолетите трябва да преминат, преди да бъдат одобрени за полет, от стрес тестове, които показват колко могат да се огънат крилата, до екстремни летателни тестове, които разширяват границите на самолета. Самолетите са наистина здрави.

4. Говорете със стюардесите.

Стюардесите са винаги до вас. „Ние сме най-добрият ви защитник. Ще продължим да ви проверяваме и да видим как се справяте, за да сме сигурни, че се чувствате добре по време на полета си“, казва Дженифър Джаки Джонсън, стюардеса. „Ние сме обучени да се справяме с припадъци, хипервентилация и списък с различни здравословни инциденти, които могат да възникнат в самолета.“

Те също са експерти по въздушна безопасност: авиокомпаниите изискват от стюардесите да провеждат лично обучение веднъж годишно, което се допълва от редовно онлайн обучение, за да се гарантира, че са в крак с актуалните процедури при спешни случаи. „Нашият приоритет номер едно е да гарантираме безопасността на нашите пътници“, казва Джонсън. — Значи, знайте, че сте в добри ръце.

5. Вземете урок по летене.

Как да преодолеете страха си от летене в 9 лесни стъпки?
Снимка: pexels

Хората като цяло не се страхуват от самото летене, а от това, което не знаят, или се страхуват да не излязат извън контрол. Елиминирайте мистерията, като вземете урок по летене — ако не в истински самолет, то поне в симулатор. По този начин, когато се качите на следващия си полет като пътник, ще имате много по-задълбочено разбиране за това как работи един самолет.

6. Изберете място, което ви помага да избегнете страховете.

Едно от малкото неща, върху които пътниците имат контрол по време на полет, е изборът на място и ако се чувствате неудобно във въздуха, струва си да похарчите малко повече за този избор. След като определите от какво точно се страхувате, когато става въпрос за летене, използвайте избора си на място, за да избегнете задействащите фактори. Ако се страхувате от високо, стойте далеч от прозорците. Но ако трябва да знаете какво се случва навън по всяко време, седнете на място до прозореца. Седалките до пътеката могат да бъдат полезни за тези, които се чувстват клаустрофобични или неспокойни и трябва да се движат - надграждането до бизнес или първа класа също може да бъде полезно там.

7. Посетете терапевт.

Ако страхът ви е наистина парализиращ, вероятно е най-добре да потърсите професионална помощ. Професионалистите  могат да помогнат на хората да преодолеят страха от летене чрез използване на когнитивна поведенческа терапия и превенция на излагането и реакцията. Лекарите също могат да предписват лекарства против тревожност, които със сигурност могат да помогнат на нервните летци.

Искате ли да опитате нещо малко по-алтернативно? Помислете за хипноза. Докато е в хипноза, подсъзнанието може да бъде програмирано да освобождава страха и безпокойството. Фобията от летене обикновено се предизвиква от събитие в миналото като турбулентен полет, клаустрофобично преживяване или дори момент, когато родител е изразил страх от летене. При хипнозата можете да се отървете от това.

8. Намерете начин за разсейване, който работи.

Някои хора могат да се изгубят в добър филм или подкаст, което може да ги разсее от факта, че летят, но не е толкова лесно за всички.

"Един трик, който научих, е да се фокусирам върху противоположната страна на мозъка си“, казва пътешественикът Никол Ратнър. „Така че, например, аз съм левичар и когато започне турбуленция, вадя лист хартия и използвам противоположната си ръка, за да пиша името си отново и отново. Това помага да поддържам мозъка си фокусиран върху това, което е пред мен, за да ме отвлече от страха."

9. Направете го въпреки това!

Как да преодолеете страха си от летене в 9 лесни стъпки?
Снимка: pexels

Експозиционната терапия наистина е най-добрият начин за справяне с фобия. Поставянето в "страшната/неудобната ситуация" позволява на човек да влезе в контакт със страхуващия се стимул и да опровергае своите преувеличени, ирационални познания около страха. От друга страна, избягването само влошава страховете. Така че, ако наистина искате да преодолеете страха от летене, най-доброто нещо, което можете да направите за себе си, е да се качите на самолет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин