Как да се обличаме в планината - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да се обличаме в планината

Съвременният начин на обличане на открито се състои от три слоя дрехи, за да може да сте гъвкави и защитени при всякакво време. При правилна комбинация на облекло няма да треперите от студ, нито ще се потите от горещина в планината.

Как работят отделните слоеве

Целта на трите слоя е да се постигне равновесие между отделяната и отдаваната от тялото топлина. Освен това можете почти мигновено да реагирате при внезапна промяна във времето. За да сте максимално защитени, е добре да имате водоустойчив горен слой (мембрана), изолиращ (междинен) и предпазващ тялото слой.

Първи слой (влагоотвеждащ/термобельо)

Носи се директно върху кожата. Най-добрият вариант е да бъде от мерино вълна, която запазва оптималната телесна температура. При изпотяване попива влагата и запазва

кожата суха. За разлика от памучните Как да се обличаме в планината материи, които стават тежки и студени при изпотяване, вълната абсорбира влага до 30% от собственото тегло

на дрехата. Добра (и доста по-евтина) алтернатива е термобельото от синтетика.

Втори слой (изолиращ/междинен)

Облича се върху термобельто. Предпочитани са полиестерните “флийсове”, които топлят дори и когато са мокри. Подходящи са дрехите от вълна. Полиестерните материи Polartec осигуряват топлина и при най-различни условия. Недостатък на повечето “флийсове” е, че пропускат вятър. При активни дейност в планината или тежки преходи е добре да бъдат подбрани по-леки материи (като Polartec 100 или Polatec Power Dry). При по-ниски температури е добре дрехата да е по-плътна (Polartec 200 или Polartec Themal Pro) или дори по-леко пухено яке.

Трети слой (защитен)

Той е решаващ за цялостния комфорт, не трябва нито да пропуска вода, нито да задържа отделената влага/пара.

Облеклото трети слой може да бъде:

• Водоустойчиво и влагоотделящо. Това са ламинираните мембранни якета. Те са универсална защита от вятър, дъжд и сняг, подходящи за всички сезони в зависимост от класа и разработката на материята

• Водоотблъскващо. Дрехи, подходящи при леки валежи и активни дейности.

• Softshell. Устойчиви са на вятър и сух сняг, но не са водоустойчиви.

• Водоустойчиво промазано. Подходящо за леки разходки, риболов или концерти поради липсата на възможност за пароотделяне.

Важно е да се вземе под внимание размерът на третия слой. Дрехата трябва да е достатъчно голяма, за да може да поеме по себе си обема на другите слоеве дрехи без да ограничава движенията ви.

Съветите са от специалистите от магазини за екипировка "Стената". 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин