Как да си направите ликьор от рози (рецепта) - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да си направите ликьор от рози (рецепта)
Автор: Мария Ангелова

Май и юни са най-добрите месеци, в които да се отправите към Розовата долина и да почувствате с всичките си сетива опиянението от аромата на розите (и да разберете защо толкова много японци и китайци пътуват десетки хиляди километри, за да дойдат тук).

Розоберът, фестивалът на розата, танците и песните – всичко това е част от преживяването, но ние ви предлагаме да се сдобиете и с малко полезна информация от нискоградусен алкохолен характер.

За да направите розова вода, розово масло или гюлова ракия са ви нужни специални съоръжения и познания.

Да си направите ликьор от рози обаче се оказва повече от лесно. И кой по-добре да знае тънкостите от служителите на Института по маслодайната роза, етеричномаслените и лечебни култури в Казанлък?

Ето я рецептата, която те щедро споделиха с нас:

Рецепта за ликьор от рози: 

Нужни са ви 40 пъпки от маслодайна роза (роза дамасцена - с други видове рози не става, както и розово масло не може да се извлече от декоративните рози). Накисвате цветовете в 2 литра бяло вино за две денонощия (или докато розите избледнеят). След това се прецежда и се добавят 200 мл ракия и 1 кг захар. Разбърква се добре, докато захарта се разтопи и се съхранява в хладилник.

Наздраве!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин