Как да ядете херинга в Швеция - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да ядете херинга в Швеция
Автор: Peika.bg

Ситуацията: Тъкмо сте пристигнали в шведската столица Стокхолм, гладни и нетърпеливи да опитате някои от традиционните скандинавски ястия. Лутате се из бюфет-ресторанта и се вглеждате в щанда с ордьоври, който смущаващо прилича на щанда със сурова морска храна в местния магазин. Пред вас стои купчина с херинга, приготвена по всевъзможен начин. От коя да опитате първо?

Най-важното: Преди да я отпишете като мазна аншоа, имайте предвид, че херингата е неразделна част не само от скандинавската кухня, но и от скандинавската култура. В Швеция има шанс да ядете атлантическа или балтийска херинга. Разликата между двете е, че балтийската е по-дребна и по-малко солена.

В шведските домове херингата се сервира като основно ястие, а поднасянето й като гарнитура се смята за чиста ерес.

Как се приготвя: Мариноване, печене, пържене, сотиране или опушване са основните начини за приготвянето на тази вкусна риба. Има безброй рецепти за приготвяне на херинга – херинга във винен сос, херинга с цвекло и касис, херинга с лук или горчица – това са само част от някои от по-вкусните видове, които може да срещнете в ордьовъра си.

Херингата на всички херинги: Популярна в Северна Швеция и в шведската част на Лапландия е surströmming – ферментирала балтийска херинга. Тя има силен мирис на вкиснато и затова се приготвя на открито, най-често през август. Обикновено се продава в консерви. Приготвя се, като осолена херинга се слага във варел и престоява там около два месеца, след което се прехвърля в консервни кутии, за да продължи процесът на загниване. От шест месеца до година престоява, а после се разнася по магазините.

Преди да решите, че искате да си вземете такава консерва за спомен, имайте предвид, че пренасянето им е забранено на някои от главните летища.

Музей?: Ферментиралата балтийска херинга до такава степен е станала част от шведската култура, че й е посветен музей на остров Скепсмален. Посетителите на музея могат да научат много за историята на херингата, както и различни техники за приготвянето й.

Няколко полезни съвета: Яденето на херинга е лесно. Развивате малката рибка с вилица и поднасяте към устата си. След като е годна за консумация, херингата е толкова ароматна, че е достатъчно да се добави само малко лук , варени дребни картофи и традиционен тънък хляб. Като заливка може да добавите и сметана.

Херингата върви най-добре със студено мляко, но ако не обичате такова, всяка напитка, с мек вкус, който противодейства на солта – ще ви свърши работа. Някои предпочитат и бира или водка.

Опровержение: Тъй като Балтийско море е най-силно замърсено, отзивите за херингата, уловена там, не са никак ласкави. През 1990 г. са били открити големи количества от вредни химикали в нея. ЕС все още разрешава износа на херинга, която отговаря на определени стандарти. Въпреки това, клиентите се предупредени за евентуални странични ефекти.

Все още ви е страх?: Препоръчително е да разнообразявате рибата, която ядете. Така че просто намалете количеството на балтийска херинга в менюто си и няма да има от какво да се притеснявате. А чудили ли сте се някога защо шведите имат такова младежко излъчване? Яденето на риба доставя основни протеини, витамини и мастни киселини, които запазват кожата здрава и сияйна. Какво чакате? Потопете се в магията на многовековните шведски традиции!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин