Как да запалим огън без кибрит или запалка? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да запалим огън без кибрит или запалка?
Автор: Михаела Стоянова
Как да запалим огън без кибрит или запалка?

Ако някога попаднете в гората по-малко подготвени отколкото е необходимо, не позволявайте на притеснението да вземе превес над здравия разум. Ако сте достатъчно пресметливи и находчиви, ще успеете да се справите с тънкостите на оцеляването в първобитни условия. Ето затова сме избрали да ви разкажем как можете да запалите огън, ако сте пропуснали да вземете с вас кибрит или запалка.

Един от най-популярните методи, за който много от вас със сигурност са чували е паленето на огън с триене на дърво. Има няколко основни тънкости, които трябва да спазите, за да сте сигурни, че мисията ви ще се увенчае с успех. Преди всичко, изберете подходящо дърво, което със сигурност ще гори.

За справка – най-подходящите за тази цел са смрадлика, върба, ела, трепетлика, източен бял кедър, топола, смърч, бор. За да се получи желаният резултат, дървото трябва да е сухо.

След като вече сте подбрали необходимия материал, трябва да изработите елементите на комплекта ви за палене на огън. Той се състои от лък, връв, вретено и подложка за ръката. Не се притеснявайте, изработването им не е чак толкова трудно, колкото звучи. За подложка можете да използвате разцепено дърво, което е достатъчно широко, за да ви е удобно. Вретеното можете да си го направите от правата пръчка, която да заострите от двете страни. За да поставите необходимата връв, в помощ могат да са ви дивите растения около вас. Лъкът трябва да се получи от леко извита пръчка, която да не е много твърда, за да може поставената връв да не се скъса.

А сега е време да разберете и каква е техниката за получаване на огъня, който може да ви спаси в кризисна ситуация:

Натиснете вретеното към дъската, докато държите лъка с дясната си ръка. (Ако сте левичар, целият процес може да се случва на обратно) Усучете връвта около вретеното, така че то да се намира от външната страна на лъка. Самото вретено трябва да е под напрежение, сякаш иска да изскочи. След това хванете лъка, който трябва да се насочи от самосебе си към вас.

Следващият етап е процесът на овъгляване. За целта трябва да започнете да движите лъка напред-назад. Би трябвало да започне да излиза дим от края на вретеното. Ако забързате, той ще започне да излиза и от двата края. Движете, докато дупката на подложката стане със същия диаметър като самото вретено. Хубаво е да поставите нещо под самия процеп, което да събира получения въглен. Започнете отново да въртите вретеното, докато не се появи пушек от долния край. Когато димът стане по-силен, спрете да въртите. Раздухайте и пренесете към разпалките въглените и го правете, докато не се получи пламък.

Ако попаднете в такава ситуация, не се паникьосвайте и дайте поле на здравия разум, който да ви помогне да се спасите.

Ето и малко видео, за да ви стане по-ясно:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин