Как да заснемете най-красивия залез? Съвети за начинаещи - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да заснемете най-красивия залез? Съвети за начинаещи
Автор: Peika.bg

Случвало ли ви се е да се разочаровате от снимките си, след като ги качите и разгледате на компютъра?

Не е нужно да казвате, всички знаем какъв е отговорът. Драмата с лошите снимки се задълбочава, ако сте опитали да снимате залез, но не сте спазили няколко основни правила. Вижте нашите съвети за начинаещи фотографи, които ще ви помогнат да запечатате кадрите на падащото слънце, за които винаги сте мечтали.

1. Предварителна подготовка

Изберете мястото, от което ще дебнете залеза. Посетете го поне веднъж, преди да вземете фотоапарата със себе си. Вижте по кое време светлината е най-добра. Изучавайте различни гледни точки. Изберете къде да позиционирате статива, (ако ще носите такъв). Така, когато дойде времето за снимки, ще се концентрирате върху самото снимане. 

2. Отидете по-рано

Добре е да сте на терен поне половин (даже един) час преди началото на залеза. Той трае около 30 мин., които е най-добре да използвате за снимки, а не за техническа подготовка. 

3. Правилото за хоризонта

Не поставяйте хоризонта в центъра на кадъра. Най-добре е да го позиционирате в долната трета половина. 

4. Намерете интересен обект

За да направите наистина запомняща се снимка на залез, е добре да включите интересен предмет на преден план. Това може да е езерце, кей, дърво, скала или нещо друго. То ще добави дълбочина на кадъра.

5. Обърнете се! 

Доста фотографи забравят да се огледат около себе си, докато снимат. Те са толкова погълнати от слънцето, че не виждат колко красиви цветове може да е добило небето зад тях. Следващият път погледнете през рамо! 

6. Останете по-дълго

Небето обикновено светва с цвят отново за около 25 минути след падането на слънце зад хоризонта. Повечето фотографи пропускат този втори залез, а често пъти той е доста по-впечатляващ.

7. Създайте силуети на преден план

Това може да стане като просто увеличите скоростта на затвора. Намерете си обект с фини детайли, които ще позволят на слънцето да свети през тях. Внимавайте, защото ако силуетът е прекалено голям, на снимката ще се появи просто едно черно петно. 

8. Режим HDR

Преди слънцето да се скрие зад хоризонта, превключете на режим HDR, за да направите снимката по-динамична. 

9. Отражения

Огледайте се за обекти, които могат да отразят цветовете на залеза – най-често това са водни повърхности. Може да са сгради или нещо друго – импровизирайте. 

10. Детайли в пейзажа

Прелитащите птици могат да са чудесен детайл в снимката. Не забравяйте да наблюдавате всичко, което се случва около вас, а не само това през през обектива!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин