Как да живееш като местен, когато си на път - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да живееш като местен, когато си на път
Как да живееш като местен, когато си на път
Снимка: Thinkstock/Guliver

Защото да си турист е хубаво, но още по-хубаво е навсякъде да се чувстваш като у дома си.

Научете езика

Преди да заминете за чужда страна, опитайте се да научите няколко думи от езика, използван там. Запишете се на курс или си купете диск и го слушайте в колата си. Дори няколко научени думи ще ви помогнат да се впишете по-добре и да разчупите леда, докато създавате нови приятелства.

Останете у дома

Или по-скоро отседнете в дом... Първата стъпка, за да живеете като местен, е наистина да го направите. Избягвайте хотелите, и опитайте с апартамент или къща под наем, а защо не и с couchsurfing – да отседнете като гост в къщата на непознат.

Изследвайте

Не се страхувайте да захвърлите картата си и просто да се скитате из някой интересен квартал. Ако има нещо по-специално, което искате да видите, не пренебрегвайте и заобикалящия го квартал. Изгубете се – може да се натъкнете на нещо невероятно.

Говорете с местните

Ако все пак се изгубите, това ще е страхотна възможност да говорите с местните. Попитайте някого за посоката. С колкото повече хора говорите, толкова по-вероятно е да получите чудесни съвети за най-добрите места, където да хапнете, пийнете и които да посетите – вероятно ще разберете за обекти, които не са споменати в пътеводителите.

Посетете пазара

Предимство, когато отседнете в апартамент или при местно семейство, е възможността да използвате кухнята. Възползвайте се от това и отидете на местния пазар за хранителни стоки – няма нищо друго, което да те накара повече да се чувстваш като у дома си.

Облечете се подходящо

Ще се впишете по-добре, ако не изглеждате като турист. Посетете някой търговски център или пазар и си купете дреха, която виждате, че местните носят.

Прекарайте време в някое кафене или парк

Наблюдаването на хората е развлечение, известно навсякъде. Намерете си местенце в близкото кафене, седнете навън и наблюдавайте света около вас. Можете също да си направите пикник в парка, и да прекарате следобеда си като местните – излежавайки се на слънце.

Използвайте обществения транспорт

Оставете такситата и колите под наем и вместо това ходете, наемете колело, качете се на автобуса или метрото. На повечето места в метрото е лесно да се ориентирате, а ако се колебаете – попитайте някой местен за помощ.

Използвайте обществена пералня

Ако сте на по-дълга почивка, вероятно ще се наложи да перете в даден момент. Използвайте това като възможност да говорите с другите хора от квартала.

Религия

Ако сте последовател на някоя религия, а дори и да не сте, отидете на религиозна служба. Приятно е да разгледате красива готическа църква като туристически обект, но преживяването е напълно различно, когато присъствате на местна литургия в Севиля или Рим.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин