Как да се храните като най-дълголетните хора на света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да се храните като най-дълголетните хора на света
Автор: Peika.bg
Как да се храните като най-дълголетните хора на света

Има места по света, където хората живеят по-дълго и са в цветущо здраве дори и след преминаване в зоната на трицифрената възраст.

От години изследователите търсят причините за това. Досегашните проучвания сочат, че има 5 локации, така наречените Сини зони, където концентрацията на хора, доживели над 100 години, е по-голяма от средната за света. При това говорим за активни и здрави хора.

Това са Икария (Гърция), Окинава (Япония), Олиастра (Сардиния, Италия), Лома Линда (Калифорния, САЩ) и полуостров Никоя (Коста Рика).

Според екипа на д-р Дейвид Кац от Американския колеж за лайфстайл медицина една от основните причини за щастливото дълголетие на хората от тези региони е тяхната диета. Минимално обработената растителна храна е по-близо до това, за което е пригодено човешкото тяло, от обработената храна, която западният човек консумира неограничено.

И така, какви са характеристиките на кухнята в петте Сини зони на дълголетниците:

Окинава, Япония – много пресни зеленчуци, ориз и прясна риба директно от морето. Тук значение имат и хранителните навици - японците от тази зона не прекаляват с количествата в чинията и истински се наслаждават на храната си.

Никоя, Коста Рика – тук към зеленчуците на масата добавят бобови и местни грудкови като ямс. Освен че самите ястия са леки, по тези места вечерята е рано. Така че се откажете от тежките вечери в 22 часа, ако искате да доживеете до 100 години в цветущо здраве.

Лома Линда, САЩ – тук живее общност, сравнително отделена от останалите американци и надживяваща ги средно с по 10 години, според проучването. Хората са последователи на Адвентистката църка от Седмия ден, която има строги правила относни диетата, упражненията и почивката. Месото и млечните продукти се избягват, като се следва „библейската диета“ от зърнени храни, ядки, плодове и зеленчуци. Месо се яде рядко, по-скоро като гарнитура, отколкото като основно ястие. Пие се само вода.

Сардиния и Гърция - и в двата случая хората отглеждат собствената си храна, което има два позитивни ефекта. От една страна, те поддържат добра форма, от друга, винаги консумират прясна храна. Ядат малко месо, много риба, пълнозърнести продукти и зеленчуци. Пият малко алкохол. 

Ако трябва да приложите всички позитиви на хранителните навици на най-дълголетните хора на света, това би означавало много риба, пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, никакъв или ограничен алкохол. Въпросът е дали човек има волята да се откаже от досегашния си начин на живот.

Междувременно проучванията в тази област продължават, тъй като учените са наясно, че няма как хранителните навици да са единственият фактор за дълголетие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин