Как хората празнуват Великден по света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как хората празнуват Великден по света
Автор: Peika.bg
Как хората празнуват Великден по света

Възкресение – символ на възраждането, на новото начало.

В различните краища на света празникът се отбелязва с интересни традиции и обичаи.

Вижте как празнуват хората по света.

Хърватия

На Велика събота във всяко село се запалват огньове. Всеки се опитва неговият да е най-ярък и да се вижда най-отдалеч. Хората се събират около кладата, пеят песни и очакват Възкресението.

Чехия

На Велики понеделник мъжете посещават роднини и ги сурвакат леко с ръчно изработени камшици. От време на време върху тях се налива студена вода. Мъжете събират колкото се може повече камшици, които са символ на плодородието.

Словения

Тук много държат на изкусно украсените яйца. Момичетата рисуват яйце и го подаряват на момчето, което харесват. Това е едно много красиво обяснение в любов.

Англия

Честването на празника започва от Цветница. Вярва се, че с танца Морис Денс (Morris Dance) се прогонват злите духове. Танцьорите са облечени в красиви бели гащета, червени пояси, черни панталони и сламени шапки, с много цветя и конфети. А кифличките и сладкишът с марципан са задължителни елементи на празничната трапеза.

Индия

Едва 2,5% от населението на страната изповядва християнската религия. Тук характерно е хората да си разменят цветни фенери. Великден е истински цветен карнавал, придружен с богати и разнообразни блюда.

Канада

Украсата на яйцата обикновено се прави от децата в училище или вкъщи. Тук не се пропуска традиционният великденски обяд. На него се сервират ястия с картофи, печен боб, ябълков сладкиш. Освен зайчето, символ на празника са и великденските лилии.

Норвегия

Тук Великденските празници започват в сряда следобед, дори преди Велики четвъртък и приключват във вторник сутринта след Великден. Това е идеален момент за дълги ски почивки в планината.

Франция

Французите вярват, че на Разпети петък камбаните разнасят скръбта за разпъването на Христос. Сутринта на Великден децата започват да търсят яйцата вкъщи. Търсеното продължава и в градините. Тук празничният обяд включва задушено агнешко със зеленчуци.

Унгария 

На Велика събота унгарците посещават вечерната литургия, носейки със себе си кошници с храна и червени яйца. Щом храната бъде благословена, тя може да бъде консумирана след литургията. По стара традиция младите момчета пръскат девойките с вода. Младежите закачат девойките, за да получат от тях червено яйце и целувка. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин