Как изглежда скална вълна на милиони години? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как изглежда скална вълна на милиони години?
Автор: Peika.bg
Как изглежда скална вълна на милиони години?
Снимка: Alan Lam/Flickr

Една огромна океанска вълна e застинала насред камъните в Австралия и приковава погледа на всеки, който мине покрай нея.

Скалната вълна се намира на 5 км от град Хайдън и е със забележителни размеривисока е около 15 м и се простира на цели 110 м дължина. Днес Скалната вълна е една от най-големите атракции за посетителите на Австралия.

Около 140 хил. туристи посещават всяка година Хайдън и вълната, които са на 3-4 часа път с кола от пристанищния град Пърт. Мястото е любимо на фотографи, а най-подходящият сезон за посещение на този скален феномен е пролетта, когато целият район се изпъстря с килими от диви разноцветни цветя.

Необичайната скала е от гранит и е устояла на капризите на времето вече хиляди години. Според геолози тя съществува от 2,7 млрд. години и е сред най-старите в света, а оформянето и в днешния ѝ вид започнало преди около 60 млн. години. Заоблената ѝ форма пък се е получила в резултат на милиони години химическа ерозия в основата на скалата под повърхността на земята. 

С течение на времето дъждовете отмивали различни минерали от скалата, които се стичали надолу и оставяли широки червено-кафяви, черни, жълти и сиви следи, запечатани завинаги от времето. Затова и Скалната вълна изглежда толкова различна в зависимост от светлината – сива, зелена, кафява или яркочервена. Цветовете са особено ярки под лъчите на утринното слънце, когато изглежда наистина забележително.

Районът, в който се намира скалната вълна, първо е бил обитаван от аборигените. Легендите разказват, че те обаче странели от образуванието, заради една мрачна история, свързана с намиращата се наблизо пещера на човека-дявол Мулка.

Той бил незаконният син на жена, която се влюбила във воин от враждебно племеВръзката им била забранена от племенните закони и заради прегрешението им синът им се родил кривоглед. Мулка станал мъж с изключителна физическа сила, но не можел да стреля точно и да стане добър ловец. Затова той се озлобил, започнал да лови и яде децата на хората. Когато майка му се изправила срещу него, заради поведението му, той се разгневил и я убил, а после избягал в пещерата близо до Скалната вълна, където и до днес има отпечатъци от две огромни длани. Заради убийствата аборигените започнали да го преследват и го убили със стрели.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин