Как се готвят желания? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се готвят желания?

Младата собственичка на ресторант Лилиан има дарбата да събира хората. "Изкуството да готвиш желания“ разказва нейната история - роман за любовта, храната и общуването. Историята разказва за осем ученици, попаднали по различни причини в курса по готварство в ресторанта на Лилиан, всеки със своята различна история. Но след месеци, прекарани в училището, те започват да се свързват помежду си благодарение на необичайните методи на обучение на Лилиан и любовта им към храната.

Прочетете откъс от книгата „Изкуството да готвиш желания“ на Ерика Бауърмайстър и научете как да я спечелите в края!

*

Господи, въздъхна Аби, докато гледаше ледниковото струпване в гардероба на майка си, никога нямаше да успее да я изкара оттук.

Беше чувала истории от приятели – всички се сблъскваха със същия проблем – за безкрайните преговори, за отказа на майка им да се раздели със сребърна пиростия или бурканчета с кориандър и кайенски пипер, толкова стари и прашасали, че съдържанието им може да се размени, без да окаже никакво влияние на вкуса и аромата. Тавански помещения и гаражи, натъпкани с бебешки люлки и ракети за федербал, ръчно боядисани хранилки за птици, стекове с бира за съпруг, починал преди десет години, кутии с рисунки на вече пораснали деца, стърчащи от всичко това като шубраци под дървета.

- За да е здрава, всяка гора от време на време се нуждае от огън – беше казала Джейни, приятелката на Аби, на собствената си майка само за да й бъде показана колекция от рисунки на мечока Смоуки, които Джейни е направила на седемгодишна възраст.

Това се бе превърнало в любима тема за разговор сред приятелките на Аби по партита. Тежестта пада върху жените, помисли си Аби. Докато мъжете обсъждаха спортове и техника,

жените разговаряха за децата си, за родителите си – че веднага щом едните пораснат, другите започват да се разпадат, точно когато най-сетне си зърнал чист и светъл хоризонт.

- Към всяка проклета безопасна игла е прикрепена трийсетминутна история – беше се оплакала Джейни на Аби след уикенд в дома на родителите си. – Все едно да се опитваш да преместиш проклет слон.

Тогава Аби кимна. Беше видяла с Изабел как нещата могат така да се наситят със спомени и историята да се окаже по-важна от функцията. Беше наблюдавала как брат й слуша криволичещите разкази на Изабел за порцеланов сервиз, използван веднъж, на сватбата на прабаба й, преди съпругът й да избяга със сестра й. А след като историята бе пропътувала от сервиза до ушите на Рори, самите чинии сякаш заемаха по-малко място, бяха станали почти излишни.

Де да можеше да изнамери някакви интересни истории, мислеше си Аби, щеше да бъде поносимо. Аби взимаше привидно най-безобидния предмет от чекмеджето – ръждясала преса за чесън, трета отварачка за бутилки, с мисълта, че може да свърши добра работа за разбиване на леда, нещо, което лесно да изхвърлиш или да дадеш за благотворителност, и така да дари майка си с прилива на безтегловността, идващ, когато се отърваваш от вещи, усещане, което може да ги тласне през цял рафт, чекмедже, но се оказваше всмукана в безкрайно обяснение как тази конкретна отварачка някога е била необходима за отварянето

на специалните бутилки сода, които Рори обичал да пие през лятото. И Аби си затваряше устата, възпирайки желанието да каже на майка си, че вече дори не правят този вид сода и че Рори, когато идва, ако идва, винаги е през есента или пролетта.

*

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата „Изкуството да готвиш желания“ на Ерика Бауърмайстър (Издателство Гурме Публишинг).

Как?

Отговорете с коментар под статията тук кое е любимото ястие от вашите пътувания?

Победителят ще бъде изтеглен в жребий и обявен във фейсбук страницата на Peika.bg на 2 април 2014 г. Късмет!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Didi Ivanova, 21.11.2014 | 16:00
бухтички с яйца и кис. мляко
Невена Михайлова, 02.04.2014 | 12:20
гръцки кюфтенца с картофено пюре и салата с рукола
Rumi Yotceva, 02.04.2014 | 10:36
Обожавам баницата със сирене, която баба ми печеше на печката с дърва. Нищо не може да се сравни с този вкус.
Веселина Желязкова, 02.04.2014 | 08:03
Панакота в малко селце в Италия.
Янка Иванова Чанкова, 01.04.2014 | 22:45
качамак в румъния,гулаш в унгария,пататник в родопите.
Катя Вълчева, 01.04.2014 | 22:39
Френски кроасани в Париж
Gergana Darleva, 01.04.2014 | 22:32
Гръцката средиземноморска кухня и най-вече октоподът! :)
Снежана Георгиева, 30.03.2014 | 11:09
Свиленградско малеби ! Уникално е :)
Марияна Георгиева, 26.03.2014 | 11:25
Качамак и тутманик от Копривщица.
Абонирайте се за нашия бюлетин